Българин влезе в японско село Минка и онемя от видяното

loading...

 

Във всяка страна има места, в които хората живеят „по старомодния начин“. Каква е разликата между японските села и нашите, разказва българин, пътувал многократно до Страната на изгряващото слънце.

Ще ви разкажа за японските села Минка. Това са стари селища, но обикновени хора все още живеят там. Тук няма да видите вехти къщи и нови вили за тези, които са малко по-богати.


В Минка живеели онези, които обслужвали самураите и близките им - селяни, занаятчии. Класовото разделение вече е изчезнало, а думата „Минка“ се отнася до къщи и села от съответната епоха и с традиционно строителство.

Това е страната на чудесата, направена от лед

Има няколко подвида къщи:

гьока (рибарска);
нока (селска);
матия (по-близо до града, където са живели по-богати хора - търговци, майстори занаятчии);
гасе-дзукури.


Последният изглед е може би най-разпознаваемата селска къща. В превод „гасе-дзукури“ означава „сгънати ръце“. Името възникнало благодарение на вида покрив, изграден под ъгъл от 60 градуса. На остров Хоншу има много такива села. Обикновените хора живеят в тях, основното е да се сменя сламата на покрива във времето.
Оцелелите минка са паметници на културата. Много села са включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Както в нашите села, обикновените хора не живеели богато, така и най-простите материали - дърво, глина, слама, бамбук и дори обикновена трева - са били използвани в строителството.


Когато сте в традиционно японско село, разбирате колко силни са корените и духът на миналото в тези хора. С какво уважение японците се отнасят към всичко, което ги заобикаля, дори бамбуковите къщи все още са в отлично състояние.

Няма да повярвате в каква класация България изпревари Турция и Канарските острови

Разбира се, в страната има доста бедни села, но туристите не знаят за тях. И бедността не е на същото ниво като в други страни. Преминавайки покрай „бедните“ села, дори няма да усетите духа на бедността. Японците много се срамуват от бедността си, като само 12% от населението е под нейната линия, а бедните са тези, които печелят по-малко от половината от средния доход. Дори бездомните хора по улиците на Япония (и да, те също се срещат, макар и рядко) изглеждат чисти и спретнати.


В съвременното японско село, дори и в най-забутаното, няма да видите разпадащи се къщи и разрушени огради. Бил съм на много места в Япония и просто не мога да разбера защо в страна с толкова малко ресурси дори бедните хора живеят, а не съществуват?

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби