Каналът за трафик на органи в Турция е само с живи донори

loading...

 

 

Петима души бяха арестувани, след като полицията в Турция разкри канал за трафик на органи в Истанбул. Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си.

Това отново повдига въпроса за донорството и проблемите, пред които се изправят у нас и лекари, и пациенти.

Темата в Сутрешния блок на БНТ коментира проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантации към "Александровска болница".

В случая комерсиалното в действието на тези хора в целия канал е водещо, но първопричината е решаването на проблема за пациента, което по различни причини в нашата страна не може да стане, смята проф. Паскалев.

Той допълни, че каналът за трафик на органи е само с живи донори, тъй като в Турция не се правят трупни трансплантации на чужди граждани.

По думите му, кръстосаното донорство не може да е единствената причина за повишения интерес към трансплантации в съседната ни страна.

"Кръстосаното донорство е поставено като законова промяна, която според мен ще е на лице, така че отпада тази проблематика", коментира проф. Емил Паскалев.

Той е категоричен, че липсващата документация за трансплантираните пациенти в Турция създава големи трудности при последващото им наблюдение след това, което извършват българските лекари.

"Когато осъществят оперативната интервенция, след известен период от време пациентите се завръщат в България, защото трябва да се продължи тяхното наблюдение и това като неточност в медицинската документация създава много големи проблеми. Винаги се стремим и работим с тях като високорискови пациенти, защото голяма част от данните за тях, ние не знаем", посочи проф, Паскалев.

Само три страни в Европа постигат положителни резултат по отношение на донорството, а другите европейски страни отчитат, че е необходимо да има промени, които да дадат по-широк мащаб на донорството, обясни още той.

"Това е процес, който изисква дълго време да се работи и да се популяризира. Смятам, че в това отношение у нас има напредък. През последните месеци донорството се случва една идея по-често от преди, но наистина трябва да бъде доста повече, отколкото е сега", посочи още специалистът.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби