Борисов с първи коментар за грозния скандал пред паметника на Васил Левски с участието на президента

loading...

 

 

Министър-председателят Бойко Борисов участва в извънредното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 20 и 21 февруари в Брюксел. Пред журналисти той първо изказа съболезнование на семейството за загиналия ни сънародник в касапницата в Германия.

"Това ни помрачава настроението, взети са невинни жертви", каза той. "Голямо нещастие е това, външното ни министерство поддържа връзка. Там, където има наши сънародници веднага се организираме", заяви още той.

На заседанието държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС ще обсъдят Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., на базата на заключенията, предложени от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Трябва да сме много предпазливи с финансовата рамка", предупреди премиерът Борисов. Той визира 60-те милиарда по-малко, които са предвидени. "Ние ще сме от доволните страни. Ще настояваме по селскостопанската политика да не се пипа. Правилото М+2 да не се намалява. Това е много опасно, защото разчитаме да се помогне за реализирането на големите инфраструктурни проекти. При тях не можем да започнем, камо ли да ги завършим. Държавите не само, че няма да могат да се справят, а ще връщат пари. Трябва да сме много предпазливи като говорим, защото с 60 млрд евро е по-малко бюджетът", каза още премиерът.

"Човек трябва да е голям оптимист. По-притеснителното за мен е, че няма краен срок. Започва да се променя с началния срок. Очаквам една дълга нощ. Аз ще съм диалогичен. Предложенията ми са угодни на всички държави. На нас и 70,5 млрд. няма да са ни достатъчни. На никой не му стигат, всеки си тръгва кисел. За новата финансова рамка има 60 млрд. евро по-малко. Те трябва отнякъде да се отнемат. Ако искаме да сме конкурентноспособни на Китай, трябва да се заделят пари за иновации", заяви премиерът на България.

Министър-председателят коментира и скандала пред паметника на Васил Левски в София с поругаването, на което присъства президентът Румен Радев. „Аз много го уважавам. И моето търпение е огромно“, коментира Борисов.

На въпрос дали е редно да последва извинение от страна на държавния глава, Борисов заяви: „Аз съвети на никого не давам. Когато цялото общество ни гледа, трябва да се държим добре. Изкарването на хора и освиркването е една много погрешна политика. Какво им пречи законно избран кмет на София? Мислите ли, че и ние нямаме възможност да извадим 100 души да го освиркват? Трябва да внимава с кои се сдружава. Това не помага на стабилността. Той е обединител на нацията. Не му давам оценка. Аз когато сгреша - се извинявам. Изказването му беше добро. Това поведение не помага на стабилността, инвеститорите и целите, които си поставяме. Не съм завършил университет за държание, човек може и да сгреши, така че човек се извинява, ако сгреши“, припомни още Борисов за ръкуването между двамата по време на събитие на КНСБ.

Той коментира и поканата на Владимир Путин към президента Румен Радев за парада на 9-ти май. „Няма да ме вкарате в коментар, какъвто той цели. Повече ме интересува за какви енергийни проекти са говорили, защото трябва да ги изпълняваме. АЕЦ "Белене" отдавна не е руски проект. Ще се радвам да ни информира, за да сме в отбор. Сигурно има нещо ново, което не знам, по двата проекта работим с ЕК и президента Тръмп“, отсече Борисов. „Строи се по 6-7 км на ден“, допълни той.

„Прекрасно е, че имаме добър диалог. Само преди 2-3 седмици говорихме с Путин и Ердоган“, заяви Борисов.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби