Експеримент: как реагираме на насилието пред нас, резултатите са потресаващи

loading...

 

 

Над 34 900 са случаите на домашно насилие, за които е подаден сигнал до телефон 112. Това показва статистика на МВР.  От януари досега в полицията са звънели за почти 4 100 случая.

Социален експеримент на предаването „Здравей, България” по NOVA обаче показа, че по-голяма част от хората, които стават свидетели на насилие, са склонни да си замълчат и да подминат, дори и ако тормозът се случва пред очите на десетки в центъра на София на оживена улица.

„То не ми е за първи път, аз тука живея.

Какво да направя? Нищо. Аз само гледам”,

коментира жена, свидетел на инсценировката. „Според мен трябва да се намесваме, защото всичко може да се случи”, каза обаче един от отзовалите се.

Тъжната равносметка – в продължение на един час само трима души са готови да подадат сигнал за извършвано насилие на спешния телефон 112. Всички останали, които реагират на случващото се, предпочита да говорят с насилника.

Психотерапевтът Мария Чомарова, която е и ръководител на единственият центъра за настаняване на жертви на домашно насилие в София обобщава: „От една страна всеки си казва „аз съм гражданин, активен и съм против насилието”, от друга страна обаче не се обаждам и не реагирам. Така че човек намира компромис, казва: „Аз

щях да реагирам, ако беше станало по-зле”.

Самото момиче би могло да се обади на 112. Сигналите до спешния телефон се записват, те имат тежест в съда”.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби