Ревизоро: Замърсяването е много неприятно! Знаем кой е виновникът, прокурор идва насам

loading...

 

 

"Вчера направихме извънредна проверка, а резултатите, които излязоха привечер, показаха замърсяване с цианиди. Пратихме екипи в планината. Не е добре това, което сме установили. Имаме сведения какво се случва, става дума за неприятно замърсяване и действие, които не е трябвало да се случват без да сме били уведомени", посочи министъра на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро.

Припомняме, че той пристигна спешно край Юговското ханче, където рано тази сутрин се организира първия полеви тест на водата на река Чепеларска и река Юговска.

"Ясен е източникът, има цианиди. Превишават се нормите многократно. Има неправомерни действия според нас, отиваме да видим на място - направо се е зауствала водата в реката. Прокуратурата е призована, идват", посочи Ревизоро.

По думите му няма опасност за питейната вода.

"Уведоми ли сме напоителни системи и ВиК, да се затворят станциите за напояване, да не се допускат животни да пият вода", посочи Димитров.

По последни данни стана ясно, че полевият тест от водата тази сутрин не показа замърсяване с цианиди, каквото бе установено снощи.

"Може би са очаквали тази събота и неделя да няма проверки", посочи областният управител на Пловдив Дани Каназирева, която също е на мястото на проверката.

Според предварителната информация евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки през фирма "Лъки Инвест" ЕООД.

Предстои да се организира среща в Областна управа в Пловдив, на която ще бъде дадена официална информация за мащаба и риска от замърсяването на водата. Припомняме, че само преди около 10 дни реките отново бяха замърсени от фабриката, която е подозирана и за снощното замърсяване.

На място за експерти от Басейнова дирекция, ВиК - Пловдив, Напоителни системи, РЗИ и РИОСВ. Заместник районният прокурор на Асеновград Борис Михов и представител на полицията пътуват към мястото и ще дадат изявление.

 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби