Той промени детството на всички нас и много ще ни липсва. Дълбок поклон пред паметта му

loading...

78-годишният дизайнер Йенс Нигаард Кнудсен, създал емблематичната минифигура на „Лего” със сменяеми крака и торсове, е починал от амиотрофична латерална склероза (ALS), в хоспис, където са се грижели за него, съобщи неговият бивш колега Милан Педерсен, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Въображението му бе фантастично. Не буря, а по-скоро ураган от блестящи идеи. Той имаше толкова много от тях”, каза Милан Педерсен за АФП.

Йенс Нигаард Кнудсен бе дизайнер на датския производител на тухлите играчки от 1968 до 2000 г. Той работи върху разработването на легендарната минифигурка с подвижни ръце и крака през 70-те години на миналия век, преди да бъде представена на света за първи път през 1978 г.

Според „Лего”, когато фигурата е създадена, било решено, че освен жълто лице с неутрално щастливо изражение, тя няма да има пол или раса, за да бъдат те „определени от детската игра и въображение“.

„Той бе човек на идеите. Фигурата бе създадена така, че да има живот в къщите”, сподели вдовицата му Мариана Нигаард Кнудсен пред телевизионния оператор TV2.

„По онова време къщите на „Лего” бяха празни, но след това той нарисува този човек“, добави тя.

Освен „Лего” фигурката, Нийгард Кнудсен разработва и някои от класическите теми на „Лего”, като „Космос“ и „Пирати“.

Основана през 1932 г. от Оле Кирк Кристиансен, служителите на LEGO наброяват над 17 000 души в края на 2018 година. Емблематичната тухла започва да се произвежда през 40-те години. Според компанията тя е пусната в съвременния си вид през 1958 г.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби