Боряна Димитрова: В мирно време институциите работят по-зле отколкото при кризи

loading...

 

 

Един от парадоксите на българския политически живот е, че институциите като че ли се справят много по-зле в мирно време, когато трябва да се разчита на нормалната координация. Това коментира пред БНТ управляващият партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова.

Дава за пример няколкото мини вътрешни кризи - с водата, с отпадъците и др., при което институциите не се справят така добре и координирано както гражданите очакват.

Съвсем основателно можем да имаме претенции към работата на българските институции в мирно време, обяви Димитрова.

Посочи, че същевременно се вижда как в екстремни ситуации като тази с мигрантите в момента и с коронавируса институциите се мобилизират бързо и успяват да дадат доста адекватен отговор.

Това е въпрос, който си заслужава да анализираме. Нормално е да искаме да живеем с предвидими институции, коментира социологът. По всяка вероятност имаме знание, експертиза и капацитет, които по неведоми причини се мобилизират, когато ножът е опрял до кокъла, допълни тя.

По адрес на ролята на премиера Бойко Борисов, който тази вечер разговаря с турския президент за мигрантската криза след като е провел множество разговори с европейски лидери Димитрова посочи, че в последните години България си е извоювала правото да води подобни на практика посреднически разговори.

Подчерта, че в тази ситуация България не може да играе междинна роля, лавирайки в името на отношенията си с Русия, а може само да заема позиция от името на ЕС и НАТО, на които е член.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби