Борисов: Не разбирам защо не плащаме на Турция?!

loading...

 

 

"Приветствам желанието на Турция, заедно с Русия в Москва в четвъртък да намерят мирно решение и този смъртоносен конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение. Освен жертвите и стотици хиляди мигранти от района се насочват към нашите граници. Искам да благодаря и във ваше присъствие за това, че турската страна в лицето на вашите институции спазва твърдо споразумението с ЕС относно българо-турската граница и това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно", заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата си с турския президент Реджеп Ердоган в Анкара.

Ето и цялото изявление на Борисов, цитирано от Българската национална телевизия:

"Положих много усилия да направим тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат, може би щяхме да успеем, защото винаги съм разчитал на мъдростта на колегите, и на вашия президент, точно тогава получиха информация за убити мигранти.

В същото време президентът беше готов да дойде в петък в София, но пък нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис охлади моите желания да проведем тази среща.

Но моята покана стои. Аз съм убеден, че рано или късно, с ЕК, Европейския съвет, с нашите партньори трябва да проведем такава среща, но може би още не всички са узрели или не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава.

Аз нито съм най-страхливият, нито най-плашливият, но съм убеден, че само с разум, мир и допломация и много важно нещо - спазвайки подписаните споразумения, гласувахме тези пари за Турция, не мога да разбера защо не са дадени.

Споделената тежест е основен принцип на ЕС. И на тази среща в София, надявам се един ден да я проведем, колкото по-скоро толкова по-добре, благодаря на президента Ердоган, че прие поканата, но и той ме разбра, че не мога без гръцкия колега да я проведа, Господ, и нашият, и вашият, ни е подредил така - България, Гърция, Турция, в един регион сме.

Ще работя много за добросъседство и разбирателство. Ще работя много да спасим тези жени и деца, които стоят по границите. И се надявам тези, които са далеч от този регион, когато се изказват, да видят, първо, изпълнили ли сме си нашите условия", завърши българският премиер.

 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби