Днес празнуват хората с красиво име - тези, които красят света!

loading...

 

 

На 6 март имен ден празнуват всички, които носят името Красимир, Красимира, Красен. Честито!

На този ден Православната църква чества деня на Св. 42 мъченици в Амория. Преданието разказва, че това са били храбри военачалници, които се пожертвали в името на християнската вярата през 840 г. в Амория.

В началото на IX век, градът бил непрекъснато нападан и обсаждан от арабски племена, които вече изповядвали исляма. Историята се запазила от времето на византийския император Теофил (829-842 г.). Християните се защищавали яростно и врагът тъкмо се готвел да отстъпи, когато предател показал на противниците уязвимата страна на крепостната градска стена, градът бил превзет и опожарен.

По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство. За възмездие победителят заповядал да бъдат затворени в тъмницата главните военачалници - 42 души. В този ден църквата почита паметта на всички смели мъже, добри войници и верни служители на Христа.

Според етнолозите името Красимир (който краси cвeта - от слав.) възниква през Възраждането като свободен превод на гръцкото Козма.

Още когато кръщават децата си с това хубаво име, родителите ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им. Тези имена са събирателни на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот, нещо толкова рядко срещано в днешния стресиращ век.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби