Има надежда! Втори случай с излекуван от ХИВ!

loading...

 

 

Втори пациент в света е бил излекуван от ХИВ. Това е бившят майстор-готвач Адам Кастилехо. Той сам разкри, че е "Лондонския пациент" - втория човек в света, излекуван от вируса.

Кастилехо е решил да излезе от анонимност, след като почти две десетилетия се е борил с болестта, за да стане "посланик на надеждата".

Лекарят на Кастилехо описа случая, който е едва вторият в медицинската практика, миналата година на специализирана конференция за ХИВ/СПИН и в статия в сп. "Нейчър". По желание на пациента той запази анонимността му. Тогава вирусът ХИВ не е откриван в кръвта му 18 месеца след трансплантация на стволови клетки за лечение на рак на кръвта. Лекарят му миналата година се въздържаше да го нарича излекуван, а предпочиташе да казва, че е в ремисия. Четири години след процедурата, извършена през 2016 г. обаче, Кастилехо няма нито рак, нито ХИВ, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Д-р Равиндра Гупта от университета в Кембридж, който е вирусолог на Адам Кастилехо, сега каза: "Мислим, че вече той е излекуван, защото измина още една година, и сме направили повече изследвания".

Що се отнася до ХИВ, "излекуван" означава, че няма клетки с вируса.

Сходна процедура с трансплантация на произвеждащи кръв стволови клетки с мутация, която ги прави много резистентни на ХИВ, доведе до първия случай на излекуван от инфекцията пациент през 2007 г. Тимъти Рей Браун, наричан "Берлинския пациент" е съветвал Кастилехо как може да му се отрази огласяването на името му, пише "Монитор".

Двата случая обаче не означават, че е открита панацея срещу ХИВ. Подобна интервенция засега не е широко приложима. Трансптлантацията на стволови клетки и костен мозък е животозастаршаваща, с огромни рискове. Опасна е особено реакция на пациента, ако заместващите имунни клетки не се прихванат. Случаите с Германския и Лондонския пациент са интересни предимно от изследователска гледна точка. За хората, живеещи с ХИВ, по-безопасен вариант са лекарствата, намаляващи вируса до неоткриваеми нива.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби