Веско Ешкенази: Обичам да работя с някого за пръв път

loading...

Интересното на музиката е, че не знаем кой музикант как ще си представя произведението, но се усещаме един друг. С диригента Лучано ди Мартино работим за пръв път заедно, но имаме достатъчно време за репетиции.

За мен винаги е изключително приятно, когато за пръв път работя с определен музикант. По този начин не само давам нещо от себе си, но и научавам всеки път нови неща, за които не съм и подозирал. Това заяви цигуларят Веско Пантелеев - Ешкенази предаде репортер на БГНЕС.

Заедно с музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио, Веско Ешкенази ще изпълни "Испанска симфония" от Едуард Лало, с което ще открие Европейския музикален фестивал. В концерта ще участва и ученичката от Националното музикално училище "Любомир Пипков" Слава Атанасова. Освен, че печели специалната награда на "Кантус Фирмус" за млади виртуози през изминалата година, Слава е получила и специална цигулка от Веско Ешкенази.

Цигуларят разказа, че изборът на произведението е свързан с младежките му години, а за последно е изпълнявал "Испанската симфония" на 18-годишна възраст. "Произведението ми напомни това време и ме подмлади, но то е уникално, защото комплексната материя и виртуозността ми дават много като музикант. Все пак ще бъда на сцената и с млада цигуларка, която е прекрасен талант. Подготвил съм се много добре, защото по-младите се учат от нас и трябва много да внимаваме как се държим пред тях и като професионалисти", разказа Веско Ешкенази и не скри, че наблюдава младите как подхождат към инструмента. Според цигуларя те понякога правят трудни неща и дори не подозират с каква огромна лекота го вършат. Ешкенази сподели, че точно това се стреми да открадне от тях, защото с годините хората започват да се съмняват във всичко.

"Винаги е голямо удоволствие да свиря и с оркестъра на Класик ФМ радио, а това, че този фестивал го има и ще продължава да го има, ни поставя на едни от предните позиции в Европа и можем да се гордеем", каза още световно известният цигулар.

Освен музикалните събития, тази година форумът ще стане домакин и на кръгла маса за нуждата от втора концертна зала в София.

През тази година Европейският музикален фестивал ще представи 20 музикални събития в рамките на три месеца. От 12 март до 12 юни столицата ще бъде домакин на множество симфонични и камерни концерти, танго, джаз и европейски фолклор. Сред най-интересните прояви в предстоящия форум ще бъде програмата "Танго без граници" на ансамбъл "Тангуарда" и танцовата двойка Селин Руис и Жереми Бребар, на която публиката ще може да се наслади на 9 април в зала "България". Ден по-рано у нас ще гостува за първи път и световно-известният квартет "Казалс" от Испания, обявен от списание "Strad" за "Квартет на новото хилядолетие". Освен това квартетът е сред концертиращите на най-големите световни сцени като Карнеги хол, Уигмор хол, Берлинската филхармония, Музикферайн Виена.

За почитателите на "чистата" класическа музика в Европейския музикален фестивал са концертите на 14 май и 3 юни с музика на Моцарт в изпълнение на Евгения-Мария Попова, цигулка и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Димитър Пенков. Още един от най-добрите български цигулари – Светлин Русев, ще очарова публиката на 1 април с блестящия втори цигулков концерт "La Campanella" от Николо Паганини. Четиринадесетото издание на форума предлага и няколко премиерни изпълнения – на 25 март за първи път в София ще бъде изпълнена месата "Въоръженият човек" от английския композитор Карл Дженкинс. Прочутият със своята пиеса "Адиемус" музикант е обявен за №1 в списъка с 10-те най-големи съвременни композитори. Изпълнението на месата ще осъществи Русенската филхармония и Хор "Дунавски звуци" под диригентството на Найден Тодоров. На 21 май в концерта "Непознатият Телеман" на камерен ансамбъл "Tutti Soli" ще може да се чуят и рядко изпълнявани творби на големия немски бароков композитор Георг Филип Телеман. Младите музикални таланти на България ще имат възможност да покажат своите умения в два концерта от Европейския музикален фестивал през тази година: на 16 април ученици от Националното музикално училище ще бъдат солисти на Оркестъра на Класик ФМ радио, а на 15 май предстои камерен концерт на ансамбъл от студенти в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Фестивалът ще завърши на 12 юни с концерт на певицата Мария Джована Керки с популярни мелодии от фолклора на Сардиния. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби