Извънредно! Борисов обяви коя ще е последната най-тежка мярка за ограничаване на коронавируса

loading...

 

Правителството отделя средства за подпомагане на администрацията, бизнеса, служителите и пенсионерите

Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите. От това се ръководи правителството в борбата с коронавируса Covid-19 към момента.

Това обясни премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Той отново помоли хората да спазват изолацията. 

Остана още една мярка - възрастните да не излизат от вкъщи, посочи Борисов. 

"Ние като нация в момента трябва да сме като юмрук свити, за да успеем. Иначе няма как да се успее", каза остро премиерът. 

Той изчете "само няколко от големите числа", свързани с икономическите мерки, които предприема държавата. 

"Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане за системите на Министерството на здравето, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. Половин милиард", повтори премиерът. 

"Мерки по отношение бизнеса и заетостта! 4,5 милиарда ресурс мобилизира правителството. В това число капитализираме Българската банка за развитие, заделени са половин милиард, които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 милиарда", добави Бойко Борисов. 

Той продължи да изрежда: "200 млн. лв. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. Разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори - схемата 60/40! 60 (процента) - държавата, 40 - работодателят, ако не уволняват работниците, които мисля, че ще надминат 1 милиард лева. Отлагаме плащане на данъци до 30 юни, а това в хазната прави по-малко над 600 милиона лева (отлагането на плащането на данъци), за да останат в хората дотогава и в бизнеса. И последното - утре на Министерски съвет ще гласуваме близо 50 млн. лв., както правиме всеки Великден и всяка Коледа за най-нуждаещите се пенсионери."

Бойко Борисов подчерта, че законът за извънредното положение от днес е в сила.

Управляващите засега не използвали военните в кризата с коронавируса, за да се спасят от критики, по обяснението на премиера. 

Според него полицията в момента била претоварена. 

Борисов на няколко пъти подчерта, че бизнесът имал резерви, защото на Нова година всички ресторанти били препълнени. 

Финансовият министър Владислав Горанов пък призова "да не изтерясваме". Той изрази надежда, че ограничителните мерки ще продължат 7-8 седмици, след което бизнесът ще може да работи на предишния режим. 

Борисов и Горанов акцентираха върху това работодателите да внимават да не изгубят работниците си. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби