Пари от оперативните програми ще се пренасочат за борба с коронавируса

loading...

 

 

Управляващите органи на оперативните програми да имат възможност да прекратяват процедури и да пренасочват пари за борба с COVID-19, се предлага с проект на постановление на Министерски съвет. Предложението е на вицепремиерът Томисолав Дончев и е публикувано за обществено обсъждане.

Да се създаде допълнителна възможност за управляващите органи на оперативни програми да прекратяват процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ /БФП/, с оглед пренасочване на финансов ресурс за реализиране на необходимите спешни мерки за справяне с епидемиологичната ситуация заради разпространението на коронавируса.

Осигуряването на необходимите средства в тази насока (бел.р. предвидените мерки съгласно чл. 21 от Законa за мерките и действията по време на извънредното положение) не може да бъде реализирано в рамките на разполагаемия свободен ресурс на оперативните програми, поради което е налице необходимост от прекратяване на някои стартирали процедури за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ /БФП/, пише в доклада на вицепремиерът Дончев.  

Проектът въвежда текст, който създава допълнителна възможност за управляващите органи на оперативни програми да прекратяват процедури за предоставяне на БФП, с оглед пренасочване на финансов ресурс за реализиране на необходимите спешни мерки за справяне с епидемиологичната ситуация, в страната.

Прекратяването на откритите процедури, чрез подбор, за предоставяне на БФП ще се извършва с мотивирано решение на ръководителя на управляващият орган при обявено извънредно положение или когато е настъпило бедствие съгласно Закона за защита при бедствия, с цел осигуряване на финансиране съобразно необходимостта от мерки за преодоляване на настъпилите последици.

Заради извънредната ситуация в страната предлаганият проект на постановление е публикуван за обществено обсъждане в за срок от 14 дни.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби