65 години ще трябват на България да тества всички за COVID-19

loading...

 

 

Около 64-65 години би отнело на България да тества цялото си население от 7 милиона души за наличието на вируса SARS-nCoV-2 или антителата му, сочи сметката на експерти. Бруталният извод от калкулацията идва след скандал в Румъния, свързан с бързината и броя тестове там.

Епидемията от коронавируса в съседната страна взе главата на здравния им министър Нелу Татару, който бе принуден да хвърли оставка след изявлението си, че трябва всички жители и приходящи работници на столицата Букурещ да се изследват за COVID-19. 

Оказа се обаче, че за целта трябва да се проведат между 2 и 4 милиона проби, което би отнело на страната между 6,8 и 7 години при настоящият брой - около 2000 на ден. Това накара премиерът Людовик Орбан да накара Татару да се извини публично, а вместо това, здравният министър просто хвърли оставка. 

У нас на ден се изследват около 300 проби, като за целта функционират четири държавни лаборатории и една частна, работещи с PCR-тестовете. Това означава, че да се изследва цялото население на София (1,3 милиона души по официални данни на НСИ), ще са необходими не по-малко от 12 години. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби