Как се контролират поставените под домашна карантина?

loading...

 

 

Как се контролират на практика поставените под домашна карантина - примерът на община Русе ни дава БНТ. В момента там се наблюдават над 500 души уточни заместник-кмета на общината Енчо Енчев.

Контролът се осъществява от два съвместни екипа на отдел "Здравеопазване" и на русенската полиция. Екипите си изготвят седмичен график или при конкретен сигнал се реагира веднага. Отива се на адрес. Извършват се минимум по 10 проверки на ден.

"До този ден ние сме посетили повече от 200 дома, за да установим спазва ли се карантината. За последните 2 дни са посетени повече от 70 души", съобщи зам.-кметът. "Не предупреждаваме никого предварително, дори кметовете по места. Ако се наложи след това имаме срещи с упавниците за набелязване на конкетни мерки." При проверките са установени 9 нарушители, за които са сезирани контролните органи.

При последваща проверка са открити у дома, каза той.

Проверява се дали лицето е на адрес или не - ако е там, се прави иструктаж какво трябва да се избягва и какво - не. Също така се проверява дали семейството има нужда от конкретни неща - храна, лекарства, социални услуги, обясни той. След проверката се уведомяват РЗИ и властите - според нуждата. Общината разнася и храна по домовете на 105 нуждаещи се. "Осигурили сме служебни аванси на наши екипи, които пазаруват, и хората след това им дават средствата", каза зам.-кметът.

В момента се наблюдава засилен трафик на завръщащи се в България от чужбина - имаме 4 резервни екипа, които могат да подпомогнат колегите си при нужда. Екипите могат и да станат повече, има резерв за това и в полицията, уточни Енчев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби