Заради нарушителите иде нова мярка: Придвижване с декларация в града

loading...

 

 

Във връзка със зачестилите нарушения на карантината председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че се обмисля мярка хората да излизат от домовете си само с декларация, по примера на Италия.

„Следващите мерки е да се движат с декларация и в града. Това е най-вероятно следващата мярка, която вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена“, допълни той.

Ген. Венцислав Мутафчийски предупреди, че Пловдив трябва да затегне мерките в борбата с епидемията от коронавирус. "Главната улица е пълна, не се тестват предварително по обем заподозрените лица, въпреки нашите инструкции. Затова и толкова много медици в града са заразени", обяви началникът на ВМА на редовния си следобен брифинг в неделя. От днес пресконференциите на ръководения от него щаоб ще се провеждат само веднъж дневно в 8 часа сутринта в Гранитна зала на Министерския съвет, а около 17 часа Министерство на здравеопазването ще изпраща обобщена справка за заболеваемостта от COVID-19 у нас.

"Още по-строги ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в Пловдив заради епидемията от коронавирус", заяви пред "Марица" кметът на града Здравко Димитров. "Никакви разходки в парковете, по тепетата и край Марица. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, за да намалим рискът от заразата", каза градоначалникът. 

В парковете и на обществените места ще има още по-засилена полицейска охрана, тъй като достъпът и събиране на групи категорично са забранени.

"Опасно е, всеки трябва да го разбере и да бъде отговорен към себе си, близките и околните", изтъкна Димитров. И напомни, че в Китай разпространението на коронавируса е овладяно благодарение на жестоката и всеобща дисциплина, в Индия нарушителите ги бият с палки, в Русия ги заплашва затвор, а в Германия по улиците изкарват хиляди военни, за да помагат на полицията.

"Много добре знам, че на никой от нас не е приятен този режим, свикнали сме да живеем заедно и да общуваме, но забранителният режим е въведен за  наше добро", подчерта градоначалникът.

В Пловдив няма да вдигат пейки от парковете, градините и пред блоковете, както е разпоредил кметът на Бургас. Но пък ще се налагат глоби на всички нарушители на забраните, като санкциите са от 5000 лева нагоре. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби