Възможно ли е COVID-19 да е бил част от хората дълго време и да се е изродил?

loading...

 

 

След като коронавирусът COVID-19 (SARS-CoV-2) се разпространи в целия свят, причинявайки пълни блокади на цели градове и неимоверен стрес и страх, учените се надпреварват да определят откъде идойде тази напаст, пише БГНЕС.

Въпреки че все още не разполагаме с всички отговори - включително дали е дошъл от животни, нов анализ опроверга окончателно конспиративните теории, според които това е болест, изпусната от лаборатория.

Проучването показва някои интересни теории за произхода на новия коронавирус. Един от сценариите предполага, че вирусът може да е циркулирал безобидно сред човешката популация доста време, преди да се превърне в заплахата, която сега се разпространява по целия свят.

"Възможно е прародител на SARS-CoV-2 да е преминал в хората, придобивайки нови геномни характеристики чрез адаптация по време на неизвестно предаване от човек на човек. След като бъдат придобити, тези адаптации биха позволили на пандемията да се разпространи като произведе достатъчно голям брой случаи", пише в проучване екип учени от САЩ, Великобритания и Австралия.

Изследователите анализират геномни данни на SARS-CoV-2 и други подобни коронавируси, които показват, че секциите на рецептор-свързващия RBD на SARS-CoV-2 протеини са толкова ефективни при свързване с човешки клетки, че единствено може да са се развили в резултат на естествен подбор.

"Сравнявайки наличните данни за последователността на генома за известни коронавирусни щамове, можем категорично да определим, че SARS-CoV-2 произхожда от естествени процеси", казва един от изследователите, имунологът Кристиан Андерсен от Scripps Research.

Екипът изследва две хипотези. Първо, че естественият подбор е станал при животински гостоприемник преди вируса да бъде предаден на хората. Екипът обяснява, че въпреки че пробите от коронавируси при прилепите и панголините са показали подобни геноми, никой от тях все още не пасва идеално.

"Въпреки че не е идентифициран коронавирус при животните, който да е достатъчно подобен, който да е служил като пряк прародител на SARS-CoV-2, разнообразието от коронавируси при прилепи и други видове масово не е изцяло изследвано", пишат изследователите.

Втората хипотеза е, че естественият подбор се е случил при хората - след предаването на вируса от животински гостоприемник. "Вторият сценарий е новият коронавирус да е преминал от животни в хора, преди да стане способен да причини човешка болест.Тогава, в резултат на постепенни еволюционни промени през годините или може би десетилетия, вирусът в крайна сметка е придобил способността да се разпространява от човек на човек и да причини сериозно, често животозастрашаващо заболяване", обяснява директорът на Националния здравен институт Франсис Колинс в блога на NIH.

Въпреки че все още не знаем коя от двете хипотези е правилна, изследователите смятат, че повече доказателства могат да насочат скалата в полза на едната или другата - но ще трябва да изчакаме да приключи това изследване.

Изследването е публикувано в Nature Medicine.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби