Горанов: Ако има повече от 3 месеца епидемия, добри времена може да чакаме чак в края на 2021

loading...

 

 

Разработили сме 3 сценария за икономическото бъдеще. В прогнозата ни за актуализация на държавния бюджет разглеждаме най-негативния. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

Ако кризата с пандемията продължи повече от 3 месеца, вероятно възстановяването ще приключи чак в края на 2021 година, добави Владислав Горанов. Той обаче не можа да каже колко сме загубили за 2 седмици извънредно положение, но прогнозата за безработицата е увеличение с 2 процентни пункта.

Най-негативният сценарий е спад на икономиката с 3% през 2020 година, като възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на годината, подчерта министърът. Със сигурност ще има намаление на потреблението – дано наистина това да е най-негативният сценарий, пожела си Горанов, като уточни, че "винаги може да се изненадаме с по-негативен". Той заяви, че има и сценарий за 0,2% растеж, има и такъв за нулев растеж на икономиката. "Очакванията са, че растежът няма да бъде такъв, какъвто се очаква", отказа да каже Горанов дали ще има рецесия. Научната дефиниция на рецесия е две поредни тримесечия на свиване на икономиката.

"Увеличението на данъци не е добър съветник", каза още министърът, с което декларира, че няма да има промяна на данъчната политика.

Предлагам намаление на приходите с 2,4 млрд. лева и увеличение на разходите с 1,7 млрд. лева, подчерта финансовият министър какво значи това. Предложихме и увеличение на лимита на държавния дълг (таван от 10 млрд. лева). Очакваният бюджетен дефицит е 3,5 млрд. лева или около 3% от БВП, заяви Горанов. Като се добавят и 700 млн. лева за капитализиране на ББР, стават 4,2 млрд. лева повече от разчетеното в досегашния Закон за държавния бюджет.

При необходимост от вземане на допълнителни фискални мерки, новият потенциален дълг ще е 7,8 млрд. лева т.е. общо ще стане 10 млрд. лева. Досега той беше 2,2 млрд. лева. 4,2 млрд. лева ще се търсят от външни пазари, а останалата част от дълга ще бъде активиране в случай на допълнително финансиране на Консолидираната фискална програма. Ако се наложи да се изхарчи целият външен дълъг, предвиден в тази актуализация, ще има дефицит от 6-7%.

"И сега имаме достатъчно фискални буфери", увери финансовият министър, но и добави, че е длъжен да предложи вариант с включен далеч по-черен сценарий. "Трябва да имаме готовност", заяви Горанов. Той изрази надежда парламентът да одобри актуализацията и до края на седмицата Националното събрание да одобри.

Не се предвижда съкращаване на държавни служители, в рамките на изпълнението на новия Закон за държавния бюджет ще се преценява дали и къде да има намаление на увеличението от 10% на заплатите на чиновниците.

На въпрос защо за самоосигуряващите се лица не се подпомагат безвъзмездно, отговорът беше, че те не са правили вноски за фонд "Безработица".

Горанов увери, че за фирми, създадени след март 2019 година, ще се гледа "случай по случай" дали да получат помощ. Не е предвидено ББР да подкрепя такива новосъздадени компании.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби