Как и кога да си вземете пенсията за април, 2020 година - указанията на НОИ и "Български пощи"

loading...

 

 

Изплащането на пенсиите за месец април 2020 г. от Националния осигурителен институт (НОИ) ще започне на 7 април (вторник) и ще приключи на 23 април (четвъртък), гласи официалното съобщение. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, предварително обявен във всяка една от тях. Графикът обхваща периода до 16 април, допълнително между 21 и 23 април включително ще бъдат изплащани пенсиите на пенсионерите, които не са успели да получат пенсиите си преди Великден.

Ще има еднократна помощ от 40 лева за 1 246 000 пенсионери, които вземат пенсия от до 363 лева (с добавки, компенсации и сбор на различни пенсии). Това ще струва на бюджета 49 840 000 лева.

Заради обявеното извънредно положение (засега то е до 13 април, но най-вероятно ще бъде удължено) в пощенските станции ще бъде създадена организация за приоритетно обслужване на клиенти над 60 години от началото на работното време до 12:00 часа. За да се избегне струпването на хора, клиентите под тази възраст трябва да посещават клоновете на "Български пощи" ЕАД извън този времеви диапазон, пишат от пощите, но от НОИ казват, че е "препоръчително".

С цел опазване на тяхното здраве и това на служителите, идващите в "Български пощи" трябва:

- да спазват изготвените графици за изплащане на пенсиите

- да стоят на безопасно разстояние един от друг

- т.е. минимум 2 метра - да носят лични предпазни средства (маски и ръкавици)

- да спазват наложения ред при влизането в салоните на пощенските станции

Ако някой е възпрепятстван да посети пощенската станция за получаване на пенсията си, за периода на въведеното извънредно положение "Български пощи" ЕАД предоставя възможност за:

- изплащане на пенсия в дома на пенсионери над 68 години, съгласно Наредбата за пенсии на НОИ, след подадено заявление в пощенската станция, където пенсионерът получава личната си пенсия.

- изплащане на пенсия на упълномощен представител на пенсионера, с предоставено еднократно изрично или нотариално заверено пълномощно.

- изплащане срещу подпис на пенсия и добавките към нея до двукратния размер от социалната пенсия за старост, без пълномощно, на съпруг (съпруга), на пълнолетни деца или на родители на пенсионера, които следва да докажат това свое качество и да представят документите за самоличност на получателя и на пенсионера.

Преводите на априлските пенсии по платежните сметки на пенсионерите, които получават парите си чрез доставчици на платежни услуги, лицензирани от БНБ, и клонове на доставчици на платежни услуги, осъществяващи дейност на територията на страната/банките, ще бъдат извършени на 7 април 2020 година.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби