КНСБ: 37 000 са засегнатите от кризата до момента

loading...

 

 

Над 37 000 работещи в 63 големи и средни предприятия у нас са засегнати към момента от започналата криза заради глобалната пандемия с Covid-19 и въведеното извънредно положение.

Това показва проучване на КНСБ към 27 март, направено чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна.

Извънредното положение в България е едва от две седмици, което предполага до края му бройката на засегнатите да се увеличи значително. Към момента повечето от фирмите пускат работниците си в платен отпуск.

Събраните от синдиката данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск. 22% прибягват към неплатен, а в 13 на сто от фирмите се стига до освобождаване на работещи или пък предстоят съкращения.

Най-много засегнати предприятия извън ресторантьорство, хотели, туризъм и кафетерийната сфера има в сектор „Преработваща и лека промишленост“, производство на авточасти, автомонтьорство и култура.

По информация на регионалните структури на КНСБ се очертава най-голям ръст на регистрираните безработни в Бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби