Ето как протича COVID-19 в България

loading...

 

 

За първи път български медици описаха симптомите и как протича заболяването с коронавирус сред българските пациенти. Това направи доц. Георги Попов, началник на катедрата по инфекциозни болници на ВМА.

"В инфекциозното на военно-медицинска академия лекуват 129 души, още 89 се наблюдават по домовете. До момента имаме 14 изписани като 10 са абсолютно оздравели и са дали две отрицателни проби, а четирима пациенти продължават да имат вирус в носоглътката", обясни доц. Попов.

Вирусът засяга хора с добър социален статус, описа наблюденията си шефът на инфекциозната клиника на военна болница. Инкубационния период е между 2 и 9 дни като средно е 4, добави той.

Проявите на Covid-19 са висока температура, но не толкова екстремна и бурно покачваща се като при грипа, описа доцентът. Обикновено при коронавирус температурата е от порядъка на 38 градуса, като има случаи да е около 37,8 градуса, описа Попов. При усложнение температурата вече заради инфекцията в белите дробове се покачва до 38,5-38,8 градуса.

Следващият симптом е сухата кашлица, която продължава до 14 дни. Пациентите я описват като нетърпима. Болки и дразнене в гърлото и запушване на носа са два симптома, които се преодоляват. При голям процент от болните има и силно главоболие.

"При лечението се ползва хлорохин като бурята на болестта се развива около 10-ия ден, а около петия ден се развива пневмонията разказа доц. Попов.

Около 5 ден се развива пневмонията, около 10 ден се разразява бурята.

ВМА засега ползва 24-часово ежеминутно лекарско наблюдение на болните, които позволява по-бърза реакция и намаляване на тежките случаи", добави той.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби