Чрез мобилно приложение ще се следи състоянието и броя на заболелите от коронавирус у нас

loading...

Разработиха Национална информационна система, която ще обобщава в реално време данните за заболели от коронавирус и карантинираните в България.

Това ще става под формата на мобилно приложение, в което хората ще споделят здравния си статус, местоположението и други подробности. Информацията ще достига до Националния оперативен щаб, РЗИ, личните лекари, полицията, местната власт и доброволческите структури. Така всички институции ще са наясно какво се случва с гражданите и ще могат своевременно да предприемат нужните действия, ако се наложи. Личните данни ще бъдат предпазвани от изтичане, а инсталирането на разработката е на своя воля, а не задължително.

Очаква се Националната информационна система да заработи от неделя или понеделник. В тях ще се обощават данни за броя на заболели по градове, карантинирани, оздравели и смъртни случаи.

„Най-голямата полза е за връщащете се от чужбина. Ако след ги засекат полицаите навън, няма да се налага да търсят информация дали още са под карантина. Ще облекчат органите на реда и администрацията“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Чрез тази апликацията ще можем да направим анализи дали вече е допустимо да разхлабим взетите мерки“, допълни председателят на Оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.

Подобни мобилни приложения ползват в Китай, Италия, Сингапур, Тайван и други.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби