Муравей Радев: Днешната криза е предизвикана от вирус и човешка глупост

loading...

 

 

"Дано не съм прав, но милиардът, с който се завишават разходите, може да не стигне, ако в идните 3 месеца светът не се справи с пандемията."7  Този коментар направи в интервю пред „24 часа“ бившият финансов министър Муравей Радев.

Днешната криза е причинена от вирус и човешка глупост в световен обхват. Кризата от 1996 г. бе причинена само от наша, чисто българска човешка глупост, направи разлика с разрухата след управлението на Жан Виденов и сегашните времена финансистът.

Глупост и носталгия на управляващите социалисти по провалилия се модел на държавно-плановата командна икономика.

„Вместо бърза и мащабна касова приватизация, съчетана с дълбоки пазарни реформи, правителството на Жан Виденов предпочете да запази държавната собственост върху индустрията и направи грандиозен опит да спаси агонизиращата, неконкурентоспособна, произвеждаща загуби социалистическа промишленост.“, върна се назад Радев.

Първо, опрости голяма част от натрупаните ѝ задължения с непазарни (перестроечни) мерки. Стигна се дотам, че икономическият министър Климент Вучев - подопечен на Румен Гечев, тогава икономически вицепремиер и днешен гласовит депутат от БСП, призова публично по БНТ държавните предприятия да не връщат заемите към държавните банки, разказа ексминистърът.

„Второ - наля пари. Много пари в бездънните гърла на тези предприятия. Парите на държавните банки.

За кратко лошите кредити нараснаха лавинообразно и половината банки в страната фалираха. После посегнаха на държавния бюджет.

8 актуализации за две години все за пари и все за същите гърла!

И когато и там свършиха парите, пуснаха печатницата. Печатаха толкова пари, колкото им трябваха. Последваха галопираща инфлация, после хиперинфлация и рязка обезценка на националната валута, което стопи спестяванията на хората. Така се стигна до грандиозна национална катастрофа. Банкрут на банковата система, пълен провал на държавния бюджет, икономически колапс, масови фалити, огромна безработица, поголовно обедняване на населението (месечни заплати и пенсии по няколко долара) и криза 4 в 1.“, даде кратката версия на кризата от 90-те Муравей Радев.

 Днес се притесняваме, икономическият растеж ще е отрицателен - 3%. Нашето правителство тогава завари отрицателен растеж от - 10%. Или че бюджетният дефицит ще бъде 3% от БВП. Тогава беше 11%. Няколко процента инфлация – оплакваме се, че ни бърка в джоба. Тогава инфлацията беше 310%., припомни някогашната дясна ръка на Иван Костов.

Радев подчерта, че тогава бе въведена желязна финансова дисциплина, чрез която се постигна финансова стабилност и се постави началото на висок и устойчив икономически растеж.

Така за 5 години България успя да навакса 7-годишното изоставане и почти настиггава на останалите източноевропейски страни. Но на много висока цена, защото късните реформи са скъпи реформи. Защото болезнените реформи и тежките и непопулярни мерки концентрираха социалните негативи в 5 вместо в 12 години и повишиха социалната цена над 2 пъти, разказа финансистът.

„ Причините за днешната криза са вирус (пандемия) и човешката глупост. Пандемията ще бъде победена. Въпрос на време. И на правилни решения на медицинските власти на всички нива. На този етап се справят изключително добре. Пресрещнаха заразата в България на много ранен етап и не позволиха лавинообразното ѝ разрастване, което се случи на други държави. Трябва да се гордеем с нашите медици.

Човешката глупост обаче е неизтребима. Изразява се в опасна самонадеяност, подценяване и неспазване на обявените мерки за самозащита и в чувството за неуязвимост, с което наврежда не само на себе си, но и на всички, с които общува. Още по-вредни са обаче видните политически и публични фигури, които обилно заливат обществото с популистки предложения и измамен оптимизъм, облечени в “бащинска грижа” за хората, за бедните и най-вече за бизнеса. И трупат фалшиви дивиденти на гърба на целия народ.“, отсъди Радев.

На въпрос дали актуализацията на бюджета е достатъчна в приетия вариант, Радев каза: „ ДА, казва правителството, но с уговорката, че кризата няма да трае повече от три месеца. Аз казвам по-скоро - НЕ, защото мисля, че икономиката ще спадне с повече от заложените 3% и БВП за 2020 г. няма да достигне 121 млрд. лв., което ще доведе до по-голям спад на приходите в бюджета от предвидените 2,5 млрд. лв. Така, че рискът в приходната част е съвсем реален. Същият риск съществува и в разходната част.“

Милиардът, с който се завишават разходите, може да се окаже недостатъчен, ако кризата се задълбочи и се наложи допълнително социалноикономическо финансиране. Дано да греша! Сигурен съм, че експертите в Министерството на финансите могат да смятат, и то много добре, затова нека приемем, че тази актуализация ще се окаже достатъчна за криза от три месеца. Още повече че винаги е възможна следваща, ако се наложи.

„Ако това продължи достатъчно дълго обаче, ще ни върне в пещерите. Обявените досега мерки няма как да бъдат съвършени. Правени са в спешен порядък за по-малко от две седмици, но повечето са крайно необходими. Обществото и правителството обаче трябва да гледат на тях само като първа голяма стъпка за март и април“, каза Радев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби