Кога ще е пикът на епидемията от коронавирус в Европа - нова прогноза

loading...

 

 

Четири от седемте известни човешки коронавируса причиняват сезонни епидемии като грипа. Това заключение направиха учени от Факултета за обществено здраве в университета на Мичиган в Съединените щати, се казва в съобщение, публикувано на уебсайта MedicalXpress.

Фактът, че повечето случаи са регистрирани през зимните месеци, може да показва времето на вероятния пик на пандемията, твърдят авторите на изследването, пише БГНЕС.

През 2010 година учените започнаха да проследяват разпространението на четири човешки коронавируса (OC43, 229E, HKU1 и NL63), които, когато заразят човек, причиняват леки симптоми. В момента учените проследяват разпространението на SARS-CoV-2.

Повечето случаи на коронавирус са регистрирани от декември до април-май, като пик се наблюдава през януари-февруари. Само 2,5% от случаите се случват между юни и септември. А вероятно сегашната пандемия ще достигне пик в Европа през третата седмица на април, като се очаква общият брой на жертвите на Стария континент да е над 151 000 души.

Сезонните коронавируси са свързани със SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, но все още не е ясно дали новият коронавирус ще се държи по този начин, се казва в съобщението.

Междувременно проучване на университета в Гьотинген, Германия, сочи, че всъщност в момента официално потвърдените случаи на болни от коронавирус са само максимум 15% от действителните. В САЩ, твърдят авторите, трябва да има повече от 10 млн. души с диагноза коронавирус, в Испания - над 5 млн., в Италия - около 3 млн., а в Англия - 2 млн. За изчисленията си изследователите използвали нивото на смъртност от COVID-19 и средното време от заразяването до леталния изход.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби