Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19

loading...

 

 

Имунологът от Швейцария Мартин Бахман се похвали, че той и екипът в лабораторията му са на крачка от откиването на ваксина срещу коронавируса - RBD-CuMVtt. Това става ясно от интервю на ученния пред TCS MyMed, цитирано от "24 часа":

"Вече имаме няколко кандидати и можем да индуцираме неутрализиращи вируса антитела в опитни животни. Просто казано, тези антитела убиват вируса. Сега трябва да дадем приоритет на тази ваксина, която да бъде разпространена и да се произведе в големи количества", казва той.

Каква е разработката на Бахман?

"За да създадем ваксината, се насочваме към една определена част от вируса – шиповидните протеини. Това са стърчащите конуси, които придават на вируса характерната му форма. Те го правят опасен, защото са един вид ключ, с който той прониква в клетката на тялото, която след това вирусът преобразува във фабрика за вируси", обяснява имунологът. След това ваксината стимулира тялото още преди първата среща с истинския вирус да изгради антитела.

За целта се изолира една малка съставна част от тези шипове на повърхността на вируса, която след това тялото може да разпознае. Тези протеинови частици се умножават в лаборатория и се залепват за неактивна вирусна частица, от което накрая се получава една неопасна имитация на вируса, която подтиква имунната система да произведе правилните антитела.

Просто казано, нашата ваксина предотвратява вируса от това да се свърже с т.нар. ACE2-рецептори и така може да се неутрализира коронавируса", казва Бахман. Ваксината има положително въздействие върху мишки и според имунолога е "готова".

Според Бахман при стегнат и амбициозен план, в тясна връзка с властите, ваксината може да се произведе в достатъчни количества, така че до 6 месеца да бъдат ваксинирани всички швейцарци. По думите му, тя може би ще трябва да се поставя на всеки 10 години, защото вирусът е генетично стабилен.

Производството ще бъде в Швейцария: "За целта сега трябва да се изменят някои правила в рамките на плана за пандемия", поясни Бахман. "Планът е да осигурим достатъчно за Швейцария и след това ще мислим и за останалия свят."

Колко ще струва ваксината? - Твърде рано е да назовем цена. Тя не трябва да е скъпа, за да може всеки швейцарец да си я позволи.

Разработката не е евтина - неправителствената Фондация към Университетската болница в Цюрих подкрепя изследването и в момента се опитва да събере 100 милиона швейцарски франка за проекта.

"Какво научихте от кризата с коронавируса? Изумява ме колко малко е нужно, за да се извади светът от равновесие – колко крехко е обществото ни", казва в интервюто имунологът.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби