Зловещо! Увеличение на тока в България ще изкара народа по улиците

loading...

Увеличение на цената на тока с повече от 3-4 % ще изкара хората на улиците. Затова смятам, че то няма да е съществено.

Това каза пред Lupa.bg енергийният експерт Еленко Божков по повод предстоящата корекция в цената на електроенергията от 1 юли.

Още от края на миналата година се знаеше, че от началото на второто полугодие на 2020 г. в цената на тока ще има промяна. В новата икономическа обстановка обаче това изглежда все по-малко вероятно.

„Ще остане тази цена, която е в момента. КЕВР на какво основание ще намали цената на тока? А ако я увеличи – хората просто ще отидат на борсата. На борсата цената е толкова ниска, че няма накъде. Защо няма консумация, икономиката е спряла“, прогнозира и Рамадан Аталай от Комисията по енергетика в парламента.

Междувременно Еленко Божков съобщи, че вносът на ток в България е нараснал с 80% спрямо същия период през миналата година. Той е главно от Турция.

Според Божков българската енергия се е оказала по-скъпа от турската, защото турските производители на електроенергия не плащат въглеродни квоти – понеже не са в Европейския съюз.

„Повечето търговци на електроенергия имат с договори с "АЕЦ Козлодуй" и "ТЕЦ Марица Изток 2". И те изведнъж се оказаха в небрано лозе, защото цената на борсата падна, а те имат договори на високи цени. Клиентите роптаят и търговците са принудени да прекратяват договорите", обясни каква е ситуацията в момента енергийният експерт.

На битовите потребители обаче това не оказва влияние. „Цената на тока за домакинствата се определя от КЕВР. На борсата може да падне колкото си иска, но това няма значение“, акцентира Еленко Божков.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби