Турция пусна тираджиите без да иска карантина

loading...

 

 

Турция отмени забраните за пътуване на шофьори на товарни автомобили, с изключение на тези за Ирак и Иран. Министърът на търговията г-жа Рухсар Пекджан съобщи на 27 април, че турските шофьори, които нямат симптоми за Covid-19, ще могат след завръщането си в Турция отново веднага да отпътуват за чужбина, без да бъдат поставяни под карантина.

Чуждите шофьори, които нямат симптоми за заразяване с новия коронавирус, също ще могат да доставят стоки в Турция в рамките на 72 часа. За да се установи това, шофьорите ще преминават медицински контрол. Транспортните средства се дезинфекцират.

Този режим на преминаване се прилага и на най-натоварения граничен пункт между България и Турция – „Капитан Андреево“-„Капъкуле“. Според данните на турското министерство на търговията, от март до 26 април ГКПП „Капъкуле“ са напуснали 43 213 тира.

Министър Пекджан съобщи, че се работи и за увеличаване на броя на товарните влакове, които преминават по линията „Халкалъ“-„Капъкуле“-Свиленград-Европа. От турския транспортен бранш и местните международни шофьори изразиха задоволство от взетото решение.

Физически проверки на стоките бави вноса

Междувременно стана ясно, че турските митнически власти ще проверяват не само документацията, но и физически стоките, които се внасят. Това значително ще забави процедурите и заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия Йозгюр Йозел определи мярката като „практическа забрана на вноса“.

Намаляването на турския износ с почти 18% през март увеличи външнотърговския дефицит на Турция. Поради това Анкара предприе мерки, сред които и налагането на допълнителни мита върху вноса на над вносни 3000 стоки. Сред тях са техника, текстил и конфекция, кожени изделия, пластмаси, химикали, стъкло, обзавеждане и други.

Допълнителното облагане достига до 45 на сто и ще важи до 30 септември. То няма да се прилага спрямо страните от ЕС, Европейската зона за свободна търговия (ЕФТА), някои балкански и близкоизточни страни, с които Турция има споразумения за свободна търговия.

„Блумбърг“ направи оценката, че Анкара избира протекционизма, за да защити индустриалното си производство по време на кризата.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби