Домашна рецепта за постни сарми от лапад на фурна

loading...

 

 

Днес ще ви запозная с една здравословна и сезонна рецепта. Начинът на приготвяне не е сложен, но изисква повече подготовка, но резултата е повече от чудесен. Рецептата е за любимите ми постни сарми с лапад на фурна. Продуктите са за 60 броя сарми.

 

Продукти:

- 3 чаши ориз /общо 450 гр./

- 3 стръка пресен лук

- 50 гр. масло

- 100 мл. зехтин /олио/

- 1 връзка магданоз

- гьозум /сух или пресен/

- черен пипер

- червен пипер 1 ч.л.

- сол 1 с.л.

- 60 бр. листа от лапад /свежи/

 

Начин на приготвяне на плънката:

 

Измиваме и нарязваме пресния лук. Измиваме ориза. Слагаме в дълбок тиган зехтина /олиото/, маслото, пресния лук и солта. Разбъркваме до омекване на лука и слагаме червен пипер. Разбъркваме, но внимаваме да не прегори, след това добавяме и измития ориз. Разбъркваме го докато стане стъклен, след това добавяме измития и нарязан магданоз, заедно с черния пипер и гьозум. Разбираме, че плънката е готова, когато има достатъчно мазнина, ако няма достатъчно, се добавя още, защото сармите са постни. Когато плънката е готова, преместваме тигана от котлона.

 

Начин на приготвяне на листата:

 

С помощта на нож изрязваме жилата на листата, успоредно на листото, но внимаваме да не се нарани. Изрязваме и дръжките. След това измиваме листата със студена вода едно по едно. След като ги измием, ги попарваме за кратко време във вряла вода и веднага ги слагаме в студена вода и отново ги изваждаме бързо от водата. Листата се отцеждат.

/Когато попарваме листата трябва да са на порции по 10 например, не наведнъж./

 

Начин на навиване на сармите:

 

Поставяме листото върху дъска с жилката нагоре. Слагаме по 1 ч.л. от плънката на всяко листо. Сармите се увиват рехаво, защото оризът набъбва. Нареждат се в голяма тава.

 

В тигана от плънката наливаме 9 чаши вода /така че съотношението да бъде на 1 чаша ориз – 3 чаши вода/. След като водата заври, заливаме навитите сарми. Завиваме тавата с фолио.

 

Изпичане:

 

Слагаме тавата във фурната на 180 °. Печем на степен за печене отгоре/отдолу. Сармите се пекът 1 час и 15 минути. Готови са когато водата се е абсорбирала /попила/.

Надяваме се, че рецептата ще Ви бъде полезна. Очаквайте още авторски рецепти на Надежда Сотирова.

 

Източник: Glas.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби