Д-р Иванова, която не се пребори с COVID-19, плакала за всеки починал пациент

loading...

 

 

Първата жертва на COVID-19 сред медиците потресе цяла България, а колегите на д-р Илияна Иванова все още не могат да приемат загубата й.

 

43-годишната лекарка издъхна за по-малко от 48 часа в реанимацията на МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен, след като разви коронавирусна инфекция.

 

Тя до последно бе на работното си място

 

в инфекцизното отделение на болницата, където лекуваше болните от COVID-19. През последните дни не се чувствала добре, но продължавала да помага на заразените. Вероятно в процеса на работата си се е заразила със смъртоносния вирус.

 

Никой не предполагал, че д-р Иванова е зле, защото не е имала никакви придружаващи заболявания освен астма, която в момента не била обострена.

 

На 30 април сутринта обаче е приета по спешност в инфекциозното отделение, където работи, но вече като пациент. Същата вечер състоянието й рязко се влошило и била прехвърлена в реанимация.

 

“В петък сутринта я интубирахме и, за съжаление, вечерта почина”, сподели изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров.

 

Колегите й са се борили до последно за живота на д-р Иванова, но заболяването се е развило мълниеносно. Влошила се е внезапно и сърцето й спряло.

 

“Много съжаляваме всички за нея - допълва д-р Петров. - Точно на нашата болница се случи да дадем първата жертва. Колежката не можахме да я спасим въпреки всички усилия, които положихме.”

 

Безжизненото тяло на д-р Илияна Иванова натъжава всички и ги оставя без думи.

 

Сълзите от очите им не спират,

 

въпреки че неведнъж са се сблъсквали със смъртта. Сега обаче тя е по-коварна, защото е на приятел и колега.

 

“Много е трудно да говоря за нея в минало време - споделя пред “168 часа” д-р Мариета Божидарова, с която са били колежки в спешното отделение. - Трудно е и тежко за всички. Тя беше изключително жизнерадостен и весел човек, с уникално чувство за хумор и голяма отговорност към пациентите.

 

Няма думи, с които да я опиша. За нея работата беше призвание.

 

Гореше в нея. Вършеше я с голямо желание и изключителен професионализъм.”

 

Любовта и отдадеността към професията я превърнаха в герой, който

 

загина в името на борбата с коронавируса

 

Първо започва да работи в спешното отделение на МБАЛ “Д-р Иван Селимински”, след това се мести в детското, а накрая в инфекциозното. От известно време работела и в неонатологичното отделение на болница “Хаджи Димитър”.

“Като лекар Илияна беше изключително отговорна и прецизна към работата си - споделя пред “168 часа” д-р Тодор Суванков, шеф на спешното отделение в МБАЛ - Сливен. - Винаги е спазвала нивото на дисциплина и колегиалните отношения. Добър специалист. Имаше две медицински специалности - по спешна медицина и детски болести. Тя дойде в спешното преди около 15 години и никога не се е страхувала от работата. Винаги е избирала най-тежките случаи с най-критичните пациенти и най-трудните за решаване медицински казуси. Изживяваше ги като всеки нормален човек, но не ги е превръщала в трагедия, нито е правила сензация от болката на хората.”

 

Всеки загубен пациент обаче носел тъга в очите на д-р Иванова и тя винаги плачела, когато ги губела. Това сподели пред “168 часа” нейната колежка от спешното д-р Диана Денева, която написа писмо до приятелката си и го именува като неизпратено: “Здравей, Илияна. Дълго време се чудех дали да говоря с теб, дали да ти пиша. Познавам те, обичам те, обичам и цялото ти семейство. Ти дойде в спешното отделение, когато аз вече работех в него. Заедно прохождахме в професията, лекувахме,

 

тревожехме се и плачехме

 

за всеки изгубен пациент. Заедно отглеждахме и лекувахме децата си. Ще те запомня с неспокойния ти дух, вечно търсещия и непримирим характер, звънкия ти смях и невероятната ти усмивка.”

 

Д-р Иванова наистина се откроявала и успявала да повдигне настроението на всички около нея.

 

“Отличаваше се както с външния си вид, така и с душевната си красота - допълва д-р Суванков, пред "168 часа".

 

Беше чиста по душа

 

Винаги успяваше да се пошегува. Винаги е била съпричастна към проблемите и болката на другите. Не е имало случай, в който да търсят помощ от нея и тя да не се е отзовала. Грижеше се като Майка Тереза за всички. На всеки помагаше. Ще я запомним с лъчезарната й усмивка и звънливия й глас. Специфичен глас, който успяваше да разведри всеки. И в най-трудните моменти успяваше да вдъхне кураж на колектива. Качества като злоба, завист и интриги бяха чужди за нея. Имаше изключително благ характер. Беше добър човек.”

 

За добрината на д-р Иванова не свидетелстват само лекарите, а и нейните пациенти.

 

Под снимките й във фейсбук профила й често срещани са коментарите, че е най-добрата и човечна лекарка.

 

Колегите й споделят, че заслужава тези комплименти, защото винаги работела повече и почти нямала свободно време. Малкото, което й оставало,

 

го посвещавала на сина си и мъжа си,

 

с когото работеха заедно в инфекциозното отделение. Той в момента е под карантина, защото също е заразен с коронавирус. За щастие, първият тест на 12-годишното им дете е отрицателен, но се чака 100% потвърждение от втори. Лошото в случая е, че цялото семейство е заразено, защото бабата и дядото на момчето са настанени във Военната болница в Сливен, като състоянието им засега е добро. 6-има от персонала на инфекциозното също са с положителни проби, което бе причина пациенти с коронавирус да се пренасочват към други болници в града.

Ръководството на лечебното заведение направи всичко възможно съпругът на д-р Иванова да я изпрати в последния й път. РЗИ му разреши да присъства на погребението, което беше на 3 май, заедно с майка й.

 

Час по-рано десетки колеги и приятели се простиха символично с лекарката пред сградата на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен.

 

С минута мълчание и ръкопляскания

 

те почетоха жената, посветила живота си на това да лекува другите.

 

Освен колеги, за да почетат починалата лекарка, пред лечебното заведение, където е работила, дойдоха и граждани. Те поднесоха цветя и запалиха свещи в нейна памет, а някои си спомниха как д-р Иванова им е помогнала през годините когато е работила към Спешна помощ и в инфекциозното отделение на областната болница, съобщиха от пресцентъра на здравното заведение. Оттам припомниха, че

 

на 2 май вечерта

 

колеги на д-р Иванова организираха бдение в нейна памет пред входа на Спешна помощ - Сливен, под звука на пуснатите сирени на линейките.

 

За всички разноски по погребението се погрижи болницата, като се очаква и регионалната колегия на лекарския съюз също да направи дарение за семейството по сметката, която разкрива съсловната организация. Дарителската кампания на БЛС е за събиране на средства за семействата на всички починали от заразата лекари. В инициативата се включи и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който дари на близките на д-р Иванова 10 хил. лв.

 

Въпреки добрината на хората, семейството на д-р Илияна Иванова е потънало в скръб. Да, тя завинаги ще остане един от героите в битката с вируса, но дано да няма повече убити от него медици.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби