Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 7 май

loading...

 

 

Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 7 май.

 

Ден на радиото и телевизията

 

На 7 май отбелязваме Деня на радиото и телевизията. На този ден руският учен Александър Попов през 1895 година представя своето ново откритие – първия радиоприемник в света.

 

Той демонстрира пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник, наречен радио.

 

Така на 7 май 1895 г. е извършено първото безжичното предаване на съобщение на разстояние. Именно това, че не само са излъчвани радиовълни, а чрез тях е предадена информация, е основата на претенцията Александър Попов да се сочи за откривател на радиото, а 7 май да се чества като Международен ден на радиото.

 

През 1899 г. Попов включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на  сигналите.

Втората световна война – началото на края

 

Съветски и полски войски атакуват и превземат Берлин в края на април, а германските части в Италия капитулират на 29 април. На 30 април е превзета сградата на Райхстага, символизирайки военното поражение на Нацистка Германия, а гарнизонът на Берлин се предава на 2 май.

 

По това време стават няколко смени в политическото ръководство на воюващите страни. На 12 април умира американският президент Рузвелт и мястото му е заето от Хари Труман. Бенито Мусолини е убит от партизани на 28 април, а два дни по-късно Адолф Хитлер се самоубива в обсадения Берлин и е наследен от гросадмирал Карл Дьониц.

 

Пълната и безусловна капитулация на Германия е подписана на 7 май 1945 година в Реймс, влизайки в сила на 8 май. Последните германски части се съпротивляват в Прага до 11 май. А краят на войната е обявен на 15 август, когато Япония капитулира.

Създадена е компанията Sony

 

През 1946 година е основана е компанията Tokyo Telecommunications Engineering с 20 служители, която през 1958 година е наречена Sony.

 

Името Sony е комбинация между латинското sonus (звук) и английското Sonny Boys (в японския език употребявано със значение на „малолетни гении“). Sony е първата японска фирма, която изписва името си на латиница – факт, който поражда доста дискусии в следвоенното японско общество.

 

Първоначално компанията произвежда котлони за варене на ориз. Тъй като това производство се оказва не от най-печелившите, скоро след това компанията се концентрира върху производството на електронни уреди за свободното време.

 

Фирмата Sony разполага с 913 дъщерни дружества (между които и популярния телевизионен канал AXN). Към 2010 година Sony има годишен оборот от над 79 милиарда долара.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби