Ясни са резултатите от аутопсията на 21-годишния Петър от Карлово

loading...

 

 

Хипотермия и удавяне са причината за смъртта на 21-годишния Петър Лухов от Карлово, чийто труп бе изваден от дъното на водопада Сучурум на осмия ден от изчезването му. Това е заключението на аутопсията, извършена в Пловдив.

 

“При рязка температурна разлика веднага настъпва спазъм на мускулите, сърцето спира за секунди и човек се удавя. Водата в ледения вир под Сучурум е 5-6 градуса. Ръката не можеш да си държиш в нея, какво остава да се къпеш”, коментираха съдебните медици пред “24 часа”.

 

Както се разбра, Лухов е влязъл да плува под влияние на голямо количество алкохол. На фаталния 5 май той тръгнал с трима младежи и едно момиче на разходка в Стара планина. Приятелите му разказали пред разследващите, че времето е било слънчево и Петър скочил няколко пъти по тениска и долно бельо във вир край Баража над Карлово, където има изкуствена преграда на Стара река. После групата стигнала до хижа “Хубавец” и седнала там на разпивка. Лухов консумирал два вида спиртни напитки.

 

Следобед компанията се отправила по обратния път към града. Петър обаче се отклонил по друга пътека с намерение да се изкъпе на Сучурум. Спътниците му не са го спрели. Около 19 ч камерите на веца, намиращи се близо до водопада, заснели Петър. Младежът бил на мостчето на централата, където си направил селфи и пратил фотото на своя приятелка. След това влязъл или скочил във вира под водопада и потънал.

 

Когато не се прибрал вкъщи, семейството му изпаднало в паника. Звънели му десетки пъти, но той не отговарял на обажданията. В ранните часове на 6 май близките му го обявили за издирване в местното районно управление.

 

Повече от 50 служители на реда, близки на Петър и доброволци участваха в организираната акция.

 

Раницата, якето и телефонът му са намерени на скалите край водопада. Още тогава основната версия на полицията била, че се е удавил, но не е било ясно дали трупът му е на дъното на вира под Сучурум, или водата го е отнесла по течението надолу.

 

“Включих се в издирването на младежа на третия ден от изчезването му. Бяхме разделени на групи по двама. С още един мъж огледахме местността Стария Сучурум, където има по-малък вир, но не открихме и следа”, разказа общинският съветник от Карлово Светлозар Янков.

 

По време на операцията е претърсен периметър от около 12 км – от водопада по поречието на Стара река до вливането ѝ в Стряма. Набелязани са и са проверени места, където би могло да се заклещи тялото, но без резултат.

 

От 6 до 11 май заради силната вода не е било възможно водолази да влязат във вира под водопада.

 

“Дебитът на водата бе 1900 л в секунда. Вреше и кипеше като в пералня. Не можехме да рискуваме живота на водолазите”, каза шефът на Пожарогасителна и спасителна дейност в Пловдив Димитър Бришимов.

 

На 12 май напорът намалял до 50-60 литра и водолазите влезли. Почти веднага открили трупа на издирвания – бил се заклещил между подводни скали на 3 метра дълбочина.

 

С изваждането на тялото на Петър всички надежди на близките му, че може да се е загубил в Балкана и да е още жив, рухнали.

 

“Родителите на момчето - Иван и Величка, са уважавани хора в Карлово. Учители са по физическо възпитание и треньори по вдигане на тежести”, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

 

Сестрата на Петър – Ваня, е европейска шампионка в тази дисциплина. Петър също се е състезавал, подготвял го е неговият баща, обясняват карловци, които са шокирани от смъртта на младежа. Те твърдят, че не за първи път има инциденти на водопада.

 

През март м.г. петокласничка излязла на излет с няколко свои връстнички. Едва не загинала, след като се подхлъзнала и паднала от скалите над Сучурум във водата. Военен от 61-а бригада и негови приятели, които се разхождали по брега, забелязали първо розовата раничка на детето, а после и телцето му. Нагазили във вира и измъкнали момиченцето в безсъзнание, направили му изкуствено дишане и го върнали към живот.

 

След нещастието с Петър жителите на Карлово настояват за по-строг контрол в района на Сучурум. Мястото е посещавано от стотици местни и туристи, тъй като е живописно. Водата пада от 15 м височина.

 

“Ако човек се намира под нея, шансът да оцелее е нищожен. През лятото мнозина влизат във вира под Сучурум въпреки табелата, че къпането е забранено. Тогава обаче дебитът е слаб и водата не е толкова студена. Да влезеш в нея в началото на май, си е истинско самоубийство”, казват в Карлово.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби