Гъвкавата работа ще бъде новата нормална след вируса

loading...

 

 

Facebook и премиерът на Нова Зеландия са най-новите привърженици на гъвкавата работа, тъй като компаниите обмислят стратегии за връщане към офиса.

 

В четвъртък Facebook заяви, че планира да се насочи към по-отдалечена работна сила като дългосрочна тенденция.

 

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн тази седмица предложи четиридневна работна седмица, отчасти да засили туризма в страната.

 

Тъй като офисите постепенно се отварят след блокирането на коронавирус, все повече работодатели търсят нови начини на работа.

 

Основателят и главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукерберг каза на персонала, че "агресивно отваря отдалечено наемане" през юли. Той очаква половината от работната си сила да върши работата си извън офисите на Facebook през следващите пет до 10 години.

 

Следват стъпки на други технологични фирми в Силиконовата долина, включително Twitter, които казват, че служителите могат да работят от дома „завинаги“, ако желаят.

 

Гъвкавите работни политики подхождат на служителите, които се тревожат да се върнат в офисите, като същевременно предоставят място за дишане на компаниите, докато въвеждат нови мерки за социално дистанциране.

 

Г-жа Ардерн предложи четиридневна работна седмица, за да помогне за засилване на икономиката и за справяне с баланса между професионалния и личния живот.

 

"Чувам много хора да ми подсказват, че трябва да имаме четиридневна работна седмица. В крайна сметка това наистина е между работодатели и служители. Но както казах, точно толкова много сме научили за Covid и тази гъвкавост на хората, работещи от дома , производителността, която може да бъде изтласкана от това “, каза Ардерн във видео на живо във Facebook.

 

 

Техническите гиганти водят

 

Техническият гигант Microsoft изпробва четиридневна работна седмица миналата година в Япония, която беше счетена за успешна по отношение на отзивите и производителността на служителите. В него се казва, че сега има „хибридна стратегия на работното място, тъй като работните обекти бавно започват да се отварят“.

 

„Работата от дома остава незадължителна до октомври за повечето служители“, заяви говорител на Microsoft.

 

Както работниците вкъщи, така и по-кратките работни седмици бяха аплодирани от експертите по човешките ресурси като алтернатива на масовото завръщане в офисите.

 

"Това би дало и по-добър баланс между професионалния и личния живот на хората, които се нуждаят от него, като студенти на непълно работно време, нови майки, родители, които искат повече време с деца, които се грижат за възрастните хора", казва Алин Абрахам, базиран в Сингапур консултант.

 

"Ако след работодателите на Covid-19 се научат как да наемат гъвкави работници, това би било огромна битка за управление на човешките ресурси", добави тя.

 

Преминаването към по-отдалечена работа също позволява на компаниите да преосмислят скъпото си офис пространство.

 

 Mastercard заяви, че в момента търси консолидиране на някои от своите офиси, докато Facebook има планове за работа на "хъбове" в САЩ.

 

"Post Covid-19, можете да си представите, че много компании намаляват недвижимите си имоти и служителите могат просто да работят от вкъщи. Ще бъде интересно предложение да видите как работодателите могат да се погрижат за различни тълпи", каза Адриан Тан от работно място ИТ фирма PeopleStrong ,

 

 

 

Новото нормално

 

Все по-голям списък от бизнес лидери добавят тежестта си към работа от дома и по-гъвкави условия за работа, подпомагани от платформи за технологии и видеоконференции като Zoom и Google Meet.

 

„Тъй като започваме да се връщаме на работните места и намираме нови нормални, алтернативни модели на работа също ще помогнат за намаляване на трафика на пътувания и със мерки за социално дистанциране“, заяви HR консултантката Емили Драйкот-Джоунс.

 

„Covid накара работодателите да се отдалечат от традиционното мислене, че производителността зависи от определените часове в офис среда“, добави тя.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби