2 юни! Да сведем глави и да помълчим!

loading...

 

 

На днешния 2 юни отдаваме почит на големия поет и революционер Христо Ботев и героите, дали живота си за свободата на България. Както всяка година, в 12:00 часа на 2 юни сирените в цялата страна, ще излъчат акустичния сигнал „Въздушна опасност“ в продължение на две минути, за да оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.

 

При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства следва да преустановят движението си по улиците и да останат на място, като изключение правят влаковете.

 

Вечерта на 1 юни след като сражението е затихнало, куршум пронизва Ботев и той умира на място. Точното място на смъртта и въпросът за убиеца на Ботев са предмет на продължителни спорове, но днес преобладава мнението, че това става в подножието на връх Камарата в Стара планина.

 

Тази година честваме 144 години от гибелта на Христо Ботев. Въпреки че Ботев умира на 1 юни, денят, в който е прието да се отдава почит към героя и далите живота си четници за нашата свобода, е 2 юни. За първи път денят се отбелязва през 1884 година в Пловдив и Враца. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

 

„Тоз, който падне в бой за свобода,

 

той не умира: него жалеят

 

земя и небе, звяр и природа

 

и певци песни за него пеят...”

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби