10 вредни навика, които ви излагат

loading...

 

 

Въпреки че са добре известни, описаните по-долу навици са признак на лош вкус в почти всяко съвременно общество. Е, понякога неволно ги нарушаваме, но истината е, че спазването им е знак за добро възпитание и уважение към другите, твърди специализтът по етикет Кристина Крънчева. 

 

Имате ли свой фаворит?

 

✔️ Закъснявате – това показва на отсрещната страна, че вашето време е по-ценно от тяхното. На всеки се случва да закъснее, но в тези случаи е наложително да предупредите този, който ви очаква…и разбира се, да му благодарите за разбирането след това.

✔️ Не отговаряте навреме – независимо дали става въпрос за отговор на имейл или съобщение в социалните медии, учтивото правило за отговор е не по-късно от 48 часа. Има изключения като уикенди, почивни дни или други ангажименти, но в такъв случай, редно е да предупредим отсрещната страна кога ще получи отговор.

✔️Отивате на гости с празни ръце – правилото е, когато отиваме на гости, да поднесем нещо на домакина – бутилка вино, бонбони, малко подаръче за децата – нещо скромно, но от сърце.

✔️ Забравяте да благодарите на домакина – независимо дали сме канени на вечеря или на голямо парти, трябва да благодарим на домакина преди да си тръгнем. В зависимост от събитието, допустимо е да отправим благодарност и няколко дни по-късно – с обаждане или съобщение.

✔️ Не ставате, когато ви представят – освен ако нямаме някакви физически затруднения да го направим, добре е, когато ни представят пред нови хора, да се изправим и да ги поздравим. Тази препоръка се отнася не само за господата, но и за дамите.

✔️ Държите телефона на масата по време на хранене – освен ако не е абсолютно наложително поради някаква причина, телефонът ви няма място на масата. По същия начин не е прието да отговаряте на обаждания или да браузвате докато се храните в компания.

✔️Започвате да се храните преди останалите – независимо колко сме гладни, добрите обноски изискват да изчакаме да сервират на всички преди да започнем да се храним.

✔️ Сочите с пръст – обикновено, още от малки учим децата да избягват този жест, който е проява на лош вкус. Ако искате да посочите нещо, може да го направите като насочите ръката си с отворена длан към него.

✔️ Прекъсвате събеседника си – умението да изслушвате е важен елемент от пълноценното общуване. Освен това показва уважение и зачитане на мнението на хората.

✔️ Не се извинявате, когато препречите пътя на някого или го бутнете неволно.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби