Знаете ли защо дънките имат и малко джобче

loading...

 

 

Всеки чифт дънки, който имате в дома си има по едно малко джобче отстрани. Знаете ли за какво служи то?

Навремето Стив Джобс се пошегува, че джобчето е направено за него, за да събере iPod, но с оглед на това, че дънките са с векове по-стари от тези съвременни технологии, отговорът не решава мистерията.

 

Поне докато не бе открита нова, интересна теория за малкото джобче на дънките на основателя на компанията Levi's.

 

Първите джинси са създадени от Леви Щраус (Levi Strauss) през 1853 година. Материалът от който са изработени е бил предназначен за палатки. Самото име джинси обаче им е дадено едва през 30-те години на 20-ти век. Платът за направата на джинси идва от италианския град Генуа, пакетите са имали щампа Genes, оттам и произнасянето джинс на американски. Когато Леви Страус свършва брезента за палатките, той закупува този материал от Ним, Франция. Това е причината понякога платът да се нарича "деним" (de Nimes).

 

В началото тези панталони се носят основно от фермери и каубои. През Втората световна война стават едва ли не военна униформа. Няколко десетилетия по-късно се превръщат в любимо облекло на хипитата. През 70-те и 80-те години се появяват нови технологиии: overdye и stonewash и се появяват нови модни течения в цветовете и дори създаването на дупки. В 21-ви век джинсите продължават да бъдат едно от най-удобните и практични облекла. Изработват се не само панталони, но и ризи, якета, поли и чанти.

 

Прочутото джобче на дънките изглежда е направено в края на 19 век по следната причина: по време на "златната треска", която е характерна за този период, каубоите носили своите джобни часовници в елеците, но така ги повреждали и губили.

 

Тогава, най-известният производител на дънки е добавил малкия джоб на дънките за каубоите, за да има къде да си носят джобния часовник.

 

Признайте, че никога нямаше да се досетите сами.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби