Пловдивските детски градини остават без пясъчници

loading...

 

 

Пловдивските детски градини остават без пясъчници. Тази забрана е наложена от Областния медицински щаб в града под тепетата заради мерките за безопасност в извънредната ситуация. Вече е издадено предписание от Регионалната здравна инспекция да бъдат премахнати всички пясъчници за игра.

 

В топлото време децата все по-често излизат навън. Парковете и детските площадки сега са още по-любими места за игра, след като два месеца бяха недостъпни. Макар, че ограниченията заради коронавируса поетапно отпадат, от Регионалната здравна инспекция в Пловдив решиха да забранят използването на пясъчниците за деца.

 

"Тъй като се появиха доста коментари във връзка с това, че пясъчниците са заразени с коронавирус - не! Това е фокус, който отдавна е коментиран в Инспекцията. Проблем, който от доста време съществува, коментирали сме пясъчниците и техния риск. И за това решихме, че моментът е подходящ да бъде издадено това предписание", обясни д-р Цвета Иванова - директор Дирекция "Обществено здраве" към РЗИ-Пловдив.

 

На този етап забраната за използването на пясъчници се отнася само за детските градини. А обяснението е, че в големите колективи личната хигиена на малчуганите се спазва по-трудно. Какво обаче е състоянието на детските пясъчници на обществените места в Пловдив?

 

"Повечето общински пясъчници са под всякаква критика. Аз лично при много екстремни случаи пускам детето си в тях, понеже сме намирали всякакви неща вътре. Да не говорим колко често те се превръщат в тоалетна за бездомните животни", коментира Станимира Пейкова.

 

При слънчево време тя и малката й дъщеря всеки ден излизат на разходка до детската площадка. Младата жена смята, че пясъчниците имат важна роля за развитието на малчуганите. Такива обяснения е чувала и от психолози.

 

И други родители като Станимира са категорични, че пясъчниците на обществените места не трябва да се премахват. И отправят апел към отговорните органи да насочат вниманието си към тях.

 

Заради спуснатите предписания общините в Пловдивска област имат задачата да премахнат пясъчниците в детските градини. За някои родители това да е излишна мярка, тъй като в тях съоръженията могат да се поддържат по-лесно и да бъдат наблюдавани от обслужващия персонал.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби