Свидетел по делото Кашоги: Беше ми наредено да разпаля готварската пещ след убийството

loading...

 

 

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турски съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Кашоги през октомври 2018 година, предаде Ройтерс.

 

Кашоги влезе тогава в сградата на консулството за уреждане на документите за предстоящата си сватба, където бе убит, но тялото му така и не бе открито.

 

Техникът Зеки Демир даде показания в първия ден от процеса, в който задочно подсъдими за убийството на журналиста, известен с критиките си срещу саудитския режим, са 20 високопоставени саудитски чиновници. Изчезването на Кашоги, за когото по-късно последва признание от Рияд, че е бил убит, предизвика буря от възмущение в света срещу саудитския режим и особено срещу престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Според някои западни правителства, както и според ЦРУ на САЩ, именно принцът е дал нареждане за зловещата разправа с Кашоги. Саудитските власти отричат това, но и не разкриват какво точно е станало с Кашоги.

 

Демир каза пред съда, че му е било наредено да запали готварската тандури фурна (традиционен азиатски начин на приготвяне на храна в цилиндричен метален или керамичен съд, за силното загряване на който се използват дърва или дървени въглища - б.р.). В консулството "цареше паника", каза свидетелят.

 

Според турски служители една от полицейските версии за изчезването на трупа, е че убийците вероятно са се опитали да се избавят от тялото чрез изгаряне, след като са удушили Кашоги и са нарязали трупа му, отбелязва Ройтерс.

 

Двамата основни обвиняеми на процеса в Истанбул са бившият заместник-шеф на саудитското разузнаване Ахмед ал Асири и бившият съветник при кралския двор Сауд ал Кахтани, смятани за за организатори на "предумишленото убийство с чудовищно намерение". Другите 18 обвиняеми били изпратени със самолет в Турция да убият Кашоги, пише "24 часа".

 

Всички те са на съд задочно и едва ли някога ще бъдат предадени от Саудитска Арабия, която на свой ред обвинява Турция, че е отказала да сътрудничи на собствения процес по случая, състоял се в Рияд м.г. в обстановка на секретност. Саудитския съд осъди пет души на смърт и трима на затвор за убийството на Кашоги, но според семейството на журналиста по-късно убийците били помилвани според саудитските закони.

 

Саудитски прокурор каза тогава, че няма доказателства за причастие на Кахтани към убийството, отхвърли и обвиненията срещу Асири.

 

Свидетелят Демир изнесе и други ужасяващи подробности от предполагаемото изгаряне на тялото и изнасянето на останките от консулството с кола с тъмни стъкла.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби