Кирил Ананиев посочи за колко време излиза резултатът от тест за COVID-19

loading...

 

 

Има протокол, по който се лекуват всички български граждани, болни от COVID-19. Всички лечебни заведения са снабдени с необходимите защитни средства. Това заяви от трибуната на Народното събрание здравният министър Кирил Ананиев в рамките на редовния парламентарен контрол.

 

"С моя заповед въведохме режим, при който след 10-ия ден, ако даден пациент се почувства по-добре, да може да отиде на домашна карантина и да продължи лечението си вкъщи и по този начин лечебните заведения да лекуват такива пациенти, които са в среднотежко и в много тежко състояние'', допълни министър Ананиев.

 

Мисля, че съвсем адекватно реагираме на ситуацията с коронавируса, посочи още той.

 

По отношение на казуса с болницата във Велинград Кирил Ананиев уведоми народните представители, че не е имало депозирани оставки в лечебното заведение, каквато информация се появи в някои медии.

 

Болницата във Велинград функционира нормално и продължават да се приемат и лекуват болни, включително и такива от коронавирус, увери здравният министър и подчерта, че в болницата, както и във всички останали в страната, има достатъчно защитни средства и дезинфектанти за медицинските служители.

 

"Времето от вземането на пробата до съобщаването на резултата зависи дали лабораторията е в същото населено място или не. Ако е в същото населено място, времетраенето е между 15 минути и четири часа в зависимост от това колко адреса трябва да бъдат посетени и колко проби трябва да бъдат взети'', отговори министър Ананиев на питане относно забавянето на резултати за коронавируса.

 

"Когато лабораторията е в друго населено място, пробата се изпраща до Националната референтна лаборатория – тогава са нужни поне 12 часа, като това зависи и от времето на пристигането на пробите и степента на заетост на референтната лаборатория. Отделно самата апаратура разполага с определен капацитет. Като цяло оптималното време за извършване на тест от типа на PCR е най-малко 4-5 часа'', информира още министърът на здравеопазването, пише novini.bg.

 

Не мога да кажа, че има масово забавяне на резултатите, по-скоро става дума за единични случаи, а не за редовна практика, допълни той и посочи, че резултатите от направените проби могат да бъдат получени и по електронен път, в т.ч. и по електронната поща.

 

"А и в повечето РЗИ-та има телефонна линия, на която всеки може да получи информация за своите резултати'', напомни в заключение Кирил Ананиев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби