Докато чужд турист рита санитарка – роми обсаждат Спешното!?

loading...

 

 

Чужденец е ритал санитарка в Бургас, а тълпа от роми са блъскали по вратите на Спешното отделение.

Само за последния уикенд медиците са викали полицията на няколко пъти, по тази причина, ръководството на УМБАЛ Бургас настоя за полицейски пост пред Спешното нощем.

Случаите на агресия от страна на пациенти и техни близки, включително и нападения над медиците са зачестили, обясниха днес лекарите.

Те твърдят, че работят под постоянно напрежение и в страх за живота и здравето си.

Случаите:

Чуждият турист постъпил в Спешното с рана на главата, налетял на бой на медицинския екип, докато той правил опити да прегледа и промие раната му. Съборил с ритник една от санитарките, която получила сериозни травми и на свой ред била настанена за лечмение.

Същата вечер многобройни роднини на друг пациент блъскали по вратите на Спешно отделение и крещяли на лекарите, което отново наложило да бъде повикана полицията.

"В последните дни агресивните прояви изключително зачестиха. Това притеснява колегите, които са на ръба на физическото изтощение. Ако те си тръгнат, Бургас ще остане без спешни медици и без спешно отделение. Основните прояви са нощем, през деня ситуацията е различна. Ще се чувстваме по-спокойни и ще бъдем благодарни, ако полицията успее да осигури един постоянен пост пред отделението нощем", коментира началникът му д-р Здравка Инджова.

По думите й главната причина за недоволството на пациентите е чакането, но всички трябва да са наясно, че спешността се определя по медицински критерии - а именно - пряка опасност за живота или загуба на орган. Едва след това се преглеждат пациенти, чието състояние не изисква спешна намеса.

В последните дни Спешното отделение в морския ни град е много натоварено. През кабинетите минават по 120 души на ден, основно пострадали при катастрофи, битови и други инциденти.

УМБАЛ Бургас отново напомня на бургазлии, че първото звено в медицинската грижа е личният лекар, а нощем и по празници - дежурният кабинет, с който той има сключен договор. Всеки личен лекар трябва да информира своите пациенти в кой кабинет да търсят помощ, когато те не са на работа.

Екипите на Спешно отделение имат пълното право да върнат всеки пациент, чието състояние не изисква спешна намеса и да го пренасочат към тези две звена.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби