Всички православни християни празнуват свят празник днес! Ето какви са поверията

loading...

Днес църквата почита паметта на Свети мъченик Созонт. Ревностният пазител на християнството живял през трети век, по време на управлението на император Диоклециан - останал в историята с жестоките си гонения срещу християните.

От ранни години Созонт поучавал другарите си в Божия закон. Един ден, през 288 година, Киликийският управител Максим устроил в град Помпеопол тържествен празник в чест на някакъв златен идол. Били принесени много жертви на идола.

Созонт чул за това езическо идолослужение и дошъл в тоя град. Без да го види някой, той влязъл тайно в идолското капище, отчупил едната ръка на идола, раздробил я на части и я раздал на бедните хора. Езичниците узнали за това и се разгневили страшно. Градските власти започнали да търсят виновния. Созонт решил сам да се предаде, за да не бъде съден невинен човек за стореното от него. Изправил се пред градския управител и признал, че той е отчупил ръката, като изповядал вярата си в единия истински Бог.

А когато го попитали как се е осмелил да постъпи така и да нанесе такова безчестие на техния бог, счупвайки ръката му, той отговорил: - Аз направих това, за да се види безсилието на вашия бог. Защото, когато аз му отнемах ръката, той не ми оказа никаква съпротива - нищо не каза, не показа, че го боли, не издаде никакъв стон. Та и можеше ли той, бидейки в действителност ням и безумен, да се съпротивлява? Ако той беше истинският жив Бог, тогава той щеше да ми се противопостави и не би ми позволил да му причиня зло.

А аз, като зная, че това е идол, а не - Бог, раздробих ръката му. И дори целия бих желал да го раздробя, за да не се покланяте на творението на човешките ръце, което въпреки че има и очи, и уши, и уста, и ръце, и нозе, но - не вижда, не чува, не говори, не усеща, не ходи и дори и на себе си в нищо не може да помогне, когато го разрушават или го раздробяват на части. За наказание бил на ужасни мъчения, при които загинал. На следващата нощ вярващите взели тялото му и го погребали с почести. При гроба на светия мъченик се извършвали много изцерявания.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби