Проф. Николай Витанов: Ноември ще е критичен! Трябва да се стегнем

loading...

 

 

Като мине празникът, ще кажа на началниците колко ще са заболелите. На вас не мога да кажа точни цифри, преди да уведомя тях. Това заяви в ефира на Нова телевизия математикът от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. 

"Мога обаче да заявя следното. Това, което се очертаваше като лош вариант за септември месец, е добрият вариант за октомври", каза той. 

"Ние все още се намираме в по-спокойна обстановка, която ще се задържи и в началото на октомври месец", смята Витанов. 

"Около 30 ученици към момента са заразени. Това са началните условия. След празниците ще тръгнем по няколко възможни сценария. 1,01 е стойността на заразата. Има доста дълъг период на свиване. Ние влизаме в есента с относително добри показатели, в сравнение с останалите страни", добави проф. Витанов. 

"Засега нищо не ме смущава като мерки. Те са напълно адекватни. Дори моменталното поставяне под карантина е адекватно, защото веднага се пресича клъстърът", каза той.

"Преди около 2 месеца един австриец твърдеше, че има много заразени в България. Казах му да си гледа Австрия, за да не кажа аз нещо за там. Сега виждате какво е при тях. Нека да не казвам и нищо за Швеция, няма да е хубаво. Въпросителните при шведския модел остават", заяви Витанов, добавяйки, че не е ясно колко време се запазват антителата след боледуване. 

"В последно време имаме малко случаи и е възможно смъртността у нас да намалее. Към края на октомври ще наближим 1000 починали и това е нормално", смята той.

"Влизаме с около 30 случаи на заразени ученици от система, която е със 700 000 ученици и десетки хиляди учители. Това е нищо. Ако мерките се спазват, както досега, се движим по най-добрия вариант. В такъв случай не се очаква нищо драматично", заяви математикът. 

"Ноември ще е критичен. Там се подобряват условията за разпространението на такива вируси. Трябва да се стегнем. После идва декември, ваканции, хората не излизат толкова. Няма нищо страшно тогава", смята проф. Витанов. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби