COVID наивитет по български: Тоалетна чиния предпазва от коронавируса!?

loading...

 

 

Търговци у нас масово предлагат продукти в интернет с обещание за антибактериално и антивирусно действие. В списъка на стоките, които уж предпазват от коронавируса попадат аксесоари за душ, постелки за баня и дори... тоалетни чинии.

 

Най-често те са свързани с подобряване на имунитета, лечение и предпазване от вируси.

 

Продължава и масовото предлагане на козметични продукти вместо дезинфектанти.

 

Душ слушалка за баня на промоционална цена, а и с антибактериално действие. Примамливата оферта може да бъде открита в десетки сайтове за продажба в интернет.

 

Според рекламата - продуктът има и други здравни ефекти - стимулира имунната система, подмладява тялото, почиства кожата, подобрява съня, лекува кожни заболявания и намалява косопада.

 

От асоциацията "Активни потребители" смятат, че обещаните магически свойства на душа трудно могат да се докажат, а се обявяват с единствената цел да привличат клиенти.

 

"Всяка една стока, която има претенции да предпазва здравето, да лекува различни състояния - трябва да се приема със скептицизъм, защото подобни претенции са прекалено ангажиращи. Някой орган трябва да гарантира, че това е така - в противен случай всеки търговец може да твърди безкрайно много твърдения, които могат да се окажат неверни", казва пред Нова тв Богомил Николов - "Активни потребители".

 

Затова и сигнализират контролните органи за нелоялна търговска практика, която заблуждава потребителите. Особено в ситуация на коронавирус.

 

От Комисията за защита на потребителите започват проверка - дали обещаните в офертата здравни ефекти от използването на душа са реални. Или просто подвеждат клиентите.

 

"Напоследък е модерно да се лансират такива продукти, които се представят като някаква панацея в борбата с вирусите. Ние имаме възможност да изискаме и да задължим търговеца, който предоставя тази информация да докаже, че стоката наистина има такива свойства. И ако той не успее да го направи - ние се произнасяме, че е на лице нелоялна търговска практика", обяснява Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

 

При бърза проверка в мрежата откриваме и десетки други обяви на продукти, които също обещават защита от вируси. Постелки за баня, маркучи за душ и тоалетни чинии също се рекламират с антибактериално и антивирусно действие.

 

Все още на пазара можем да открием и козметични продукти за почистване на ръце, които се предлагат като дезинфектанти, без обаче да притежават биоцидни свойства.

 

Затова от здравното министерство започнаха проверки и изискаха търговците да променят етикетите им. Или да ги изтеглят от пазара.

 

А здравните експертите съветват да купуваме дезинфектанти само от търговските вериги, аптеките и дрогериите, за да избегнем фалшификатите.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби