Скопие се не спира: Неприемливо е Гоце да бъде обявен за българин!

loading...

 

 

Искането на България – Гоце Делчев да бъде записан като българин остава неприемливо за македонската страна, заяви Драги Георгиев, съпредседател на Смесената българо-македонска комисия по историческите върпроси, в интервю за ТВ "Телма".

 

Дни преди следващото заседание на Комисията, което трябва да се състои на 15 и 16 октомври в Скопие, след пауза от почти една година, Георгиев заяви, че диалогът по спорния въпрос за Гоце Делчев ще продължи.

"В този диалог обаче винаги трябва да се търси решение, което да е приемливо и за двете страни. Приемливо решение означава такова решение, в което да няма победител, тоест и двете страни да са доволни от решението. Приемането на едностранно решение за Гоце Делчев - дали той да бъде българин или македонец, не е решение в този спор", каза Георгиев.

 

Той заяви още, че нациите не се създават с декрет, не може да ги създаде едно лице или един орган и "твърдението, че македонската нация е създадена с декрет през 1944 г., няма абсолютно никакво научно основание".

 

Според него създаването на съвременната македонска нация започва през втората половина на 19-ти век и преминава през всички фази, през които преминават и други балкански нации.

 

Република Северна Македония и България ще постигнат по добросъседски съгласие за личността на Гоце Делчев, но това не е работа на политиката, а на съвместната историческа комисия. Тази теза изказа премиерът на съседната ни държава Зоран Заев в интервю за телевизионния "Канал 5".

Той пък отбеляза, че договорът за приятелство и добросъседство е двупосочна улица, ангажименти по него са поели и двете страни. Крачката напред от Скопие била приемането на това, че историята ни е обща, а българската крачка, според Заев, е била, че договорът е подписан на двата езика.

 

"Въпросът за националната идентичност не бива да се поставя под съмнение от нито една европейска държава и правителство", заяви Заев.

 

На въпрос защо правителството му не реагирало след появяването в медиите в Скопие на меморандума с условията на България за начало на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, той посочи, че Република Северна Македония постига стратегическите си цели с мъдра и умна политика на търпение.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби