Колко струва животът в Норвегия - това са разходите на една учителка

loading...

 

 

Често скандинавските държави са посочвани като пример за добра социална организация. Носят се легенди за уреждането на образователната система, здравеопазването, спазването на реда и разбира се заплащането. Но как живеят хората в действителност?

Изабела е 37 години, работи като учителка в детска градина, живее в Норвегия. След училище започва работа като помощник учител в детска градина. Впоследствие три години учи във вечерното училище в община Нас за предучилищна учителка.

След дипломирането си Изабела работи в детска градина и е на тази длъжност вече седемнадесет години.

Жената има дъщеря, която по стечение на обстоятелствата отглежда сама.

На 30-годишна възраст тя си купува апартамент. Тегли банков заем за 25 години с 4% годишна лихва. Жилището струва 3 милиона крони.

Заплатата на учител е доста скромна според норвежките стандарти и нашата героиня получава 22 хиляди крони. Още хиляда и половина крони издръжката която получава за детето.

Разходите за храна са около 4500 крони на месец. За посещения при семейния лекар цената е 250 крони. Детските лекарства под 18 години са безплатни, включително зъболекаря.

Колата на Изабела е 8-годишен Volkswagen Tuareg, закупен, докато живеела с бащата на детето си - Емил. Разходите ѝ за гориво са 300 крони месечно.

Емил плаща таксите за детската градина, типично за норвежките бащи, пише Блиц.

Но ако Изабела трябва да покрие всички разходи възлизащи на 23 500 крони, тя ще похарчи 18 300 крони. Две хиляди крони отделя за непредвидени разходи общо 20500 крони.

Около три хиляди крони на месец Изабела успява да спестява. В някои отношения трябва да се пести, например сама е построила веранда на къщата си.

Женато да почива ежегодно в Турция заедно с дъщеря си. Понякога лети при приятел в Англия за уикенда, приблизително веднъж на всеки 2-3 години.

Средната цена на самолетен билет до Турция и обратно струва около 4000 крони, а до Англия - 1000.
Изабела е европейски шампион по спортен рокендрол. Тя преподава и платени уроци по танци през почивните дни, спечелените пари използва за закупуване на костюми и разходите по пътуванията по състезания.

Така изглежда бюджета на едно средностатистическо домакинство в Норвегия.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби