Какво да очакваме от ваксините срещу коронавируса?

loading...

 

 

Седмица след анонса на фармацевтичната компания Pfizer за 90% ефикасност на експерименталната ваксина, се появи нов сигнал за пробив. Американската компания Moderna обяви, че ваксината ѝ е показала близо 95% успеваемост срещу COVID-19. 

 

Директорът на Института по биология и имунология на размножаването - проф. д-р Сорен Хайрабедян, посочи какво да очакваме от ваксините срещу коронавируса.

"В случаите, в които има умерен отговор на имунната система и заболяването протича с не особена тежест, се развива имунна памет. При хора, които не могат да развият антитела в достатъчно количество, при критични ситуации се използва донорска плазма. Идеята на ваксините е именно активното създаване на такъв отговор", коментира той.

 

Специалистът обясни метода за създаване на ваксините. Чрез вид модифицирани вируси - вектори, се заразяват клетките. Кодира се определен белтък, като целта е впоследствие имунната система да го разпознае.

 

В случаите, в които има умерен отговор на имунната система и заболяването протича с не особена тежест, се развива имунна памет. При хора, които не могат да развият антитела в достатъчно количество, при критични ситуации се използва донорска плазма. Идеята на ваксините е именно активното създаване на такъв отговор", коментира той.

"Ваксинирането е начин голям брой хора да имат имунен отговор, който е по-правилен - позволяващ нормалното протичане на заболяването или превенция на такова", изтъкна проф. д-р Хайрабедян, съобщи Bulgaria ON AIR.  

 

Той посочи още, че в последните години се наблюдава страх от ваксиниране. Ваксината е технологията, която е извадила човечество от няколко особено тежки заболявания, категоричен е експертът.

 

"Няма медицинска технология, която е 100% сигурна за всички. Въпросът е, че няма как човек да не се ваксинира, при положение, че отива в зона с особено опасна инфекция и разчита само на собствения си имунитет. Този вирус има относително ниска смъртност. При по-възрастните обаче смъртността е 20-40%", каза още той.

 

За изминалото денонощие страната ни постави рекорд по починали с COVID-19 - 152-ма души. Проф. д-р Хайрабедян посочи, че патологията на вируса е такава, че организмите на хората, които стигат до тежко протичане, вече нямат възможности да се преборят.

 

"Много хора се самолекуват или по-късно развиват тежка клинична картина. Има редици промени, които са настъпили в организма. Каквото и да се направи, невинаги ще даде добър ефект. При положителен тест хората трябва да наблюдават как протича клиничната им картина в първата седмица, но не е добре сами да ползват антибиотик. Има опасност от тежка резистентност", обясни той.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби