Не всички мерки ще паднат рязко на 21-ви декември, прогнозира доцент Кунчев

loading...

 

 

На 21-ви декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат, прогнозира главният здравен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%. Много е трудно да се справим в такъв кратък срок – три седмици. Най-добрият вариант ще бъде да влезем в плато и да прекратим процеса на заболеваемост и смъртност. Ако пък го снижим – това също ще бъде успех", каза доц. Кунчев.

Според него, ако мерките имат успех, най-напред ще се възстанови работата на детски градини, ясли и училищата до 4-и клас.

 

"Грешка ще е рязко да отворим всичко на 21 декември. 1-2 дни преди крайният срок ще можем да кажем какво следва", посочи той.

 

Доцентът настоя, че единствената цел на здравните власти с наложените мерки, е да прекратят тренда за увеличаващи се болни.

 

"В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател обаче остава спазването на конкретни мерки. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки", обясни Кунчев.

 

"Да здравната система, каквато е сега нереформирана, се задъхва, но няма да оставим никого на улицата", гарантира той.

 

По думите му, два са големите проблеми – недостигът на кадри и недоверието в системата, което води до неспазване на мерките.

 

"Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията", посочи той.

 

"От седмица активно обсъждаме изравняване на антигенните и PCR тестовете, за да се коригира статистиката. Но има антигенни тестове с 30-40% ефективност и такива с 95 на сто и това е проблем, разказа още Кунчев.

 

В момента много хора си правят само антигенни тестове и реално не влизат в статистиката като болни. 10-15% е скритата заболяемост и заради това обмисляме след всеки положителен антигенен тест той да бъде потвърден с PCR, посочи експертът.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби