БАБХ пое на "лов" за прясна риба. Никулден идва, как да я познаем?

loading...

 

 

До дни е един от най-тачените от българите християнски празници – Никулден.

 

Знаем, на трапезата е задължително да има риба, но как да познаем дали тя е прясна?

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, посочват от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

 

Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

 

БАБХ призовава потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

 

От днес, 1 декември, до 6 декември инспекторите на агенцията ще правят засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

 

Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите.

 

При проверките ще се следи също за използването от персонала на лични предпазни средства (маски и ръкавици), наличие на дезинфектанти на местата на продажба и други.

 

Специално внимание ще се обърне върху продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.

 

При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби