Пет варианта за учебния процес. Кой ще изберат?

loading...

 

 

Пет са вариантите за продължаване на учебния процес от понеделник идната седмица, съобщи пред БНР председателят на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119 училище в София Диян Стаматов.

 

Първият и най-благоприятен вариант е учениците от 1-ви до 4-ти клас да продължат да учат присъствено в училищата и след 18 януари. Ако обаче броят на положителните тестове през тази седмица се увеличи е възможен вариант две, при който и тези ученици ще преминат към онлайн обучение.

 

"Най-песимистичният, най-неприятният и най-нежеланият вариант", посочи той.

При третия вариант решенията ще се вземат локално и така в малки населени места, където няма интензивно смесване на ученически потоци, е възможно връщане на всички ученици в клас. Четвъртата опция за учебния процес след 18 януари предполага връщане в училищата само на определени класове. "12-и, 8-и, 7-и и 5-и".

 

Последният пети вариант е за ротационно връщане в клас на отделни випуски за по една седмица, така че да няма струпване на ученици в училищата.

 

"Тоест едната седмица първата смяна, например са пети клас, другата седмица втора смяна са осми клас. Следващата седмица първа са шести, втора са девети клас", поясни Стаматов.

 

Кой от тези варианти ще бъде взет като решение зависи от ковид ситуацията и от епидемичната обстановка.

Крайното решение ще бъде взето най-вероятно около 15 януари, когато ще е ясно какъв ефект върху епидемичната обстановка са оказали новогодишните събирания и отворените преди седмица ясли, детски градини, както и класните стаи за учениците до 4-и клас.

Tags:

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби