Тотален обрат! Кирил Петков се отказва да бъде премиер!?

loading...

До Коледа трябва да има правителство. Това заяви пред bTV Лена Бориславова от "Продължаваме промяната".

Според нея всички потенциални коалиционни партньори са готови за обща работа. По думите ѝ БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" са подготвени за 4-годишен мандат.

"Ние не заставаме зад досегашния модел на квотите и политическите назначения. След като знаем политиките и целите - ще изберем хората, които да ги постигнат. Ако някой от нашите коалиционни партньори има по-добро предложение от служебен министър или ние имаме такъв експерт - ще се решава на база експертиза". 

На въпрос кога се очаква да бъде подписано коалиционно споразумение, Бориславова обясни, че предстои да започнат разговорите на лидерско ниво за бъдещото правителство и кои да са лицата, които ще станат министри.

"Успоредно преговорите ще продължат до изчистването на протоколите, съставени в края на всяка една работна среща на експертите. Надявам се, че с бързи темпове да подпишем коалиционно споразумение", допълни тя.

Бориславова уточни, че "Продължаваме промяната" ще предложат Кирил Петков за премиер и Асен Василев за финансов министър. Тя уточни, че това не е ултиматум и ако има по-добри кандидатури, те ще се съобразят с тях.

Представителят на ПП и бъдещ депутат коментира, че не вярва разговорът за министерски постове да препъне преговорите. 

Относно участието в преговорите на Румен Овчаров и Емилия Масларова от страна на БСП, Бориславова коментира: "Ние изпратихме покани до лидерите и те прецениха кои лица е най-добре да се включат. Тези лица не са кандидати за постове, те са експерти. Не сме спрели никого, за да има компетентен дебат".

Тя посочи, че единственото условие за кандидат-министрите е да няма съмнение за тях относно почтеността им и че не са участвали в корупционни схеми.

В сфера "Правосъдие" бъдещите коалиционни партньори са се разбрали да подпишат декларация, с която да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев за системно неизпълнение на служебните задължения. Постигнато е и съгласие за реформиране на дейността на КПКОНПИ.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби