ЕК с намаление на митата за Украйна на стойност 500 млн евро

loading...

Европейската комисия предложи на Украйна голямо намаление на митата на стойност около 500 милиона евро годишно в рамките на широкия си план за помощ, оповестен миналата седмица.

"Взехме серия от едностранни търговски мерки", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, уточнявайки, че това ще донесе "икономическа полза от около 500 милиона евро на година".

Той припомни, че Комисията е представила миналата седмица план за голяма помощ в полза на Украйна на стойност най-малко 11 милиарда евро под формата на заеми, дарения и търговски улеснения.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС решиха миналия четвъртък на извънредна среща на върха, посветена на украинската криза, да подпишат политическата част от споразумението за асоцииране с Украйна преди изборите, планирани за 25 май.

Те решиха също Киев да се възползва предварително от намаляването на митата, планирано в споразумението за свободна търговия, което е свързано със споразумението за асоцииране. ЕС се надява то да бъде подписано до края на годината.

Едностранната мярка трябва да бъде одобрена от държавите членки и от Европейския парламент. Барозу настоя това да стане до юни. Тя ще бъде временна и трябва да се прилага до 1 ноември 2014 г. /АФП

Брюксел / Белгия

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби